Koful Niye Bitki Hücresinde Büyük Hayvan Hücresinde Küçüktür
Koful, Hücre sitoplazması içinde yer alan boşluklara denmektedir. Kofullar hücrede besin ve atık maddeleri depolama işinde görev yaparlar. Kofulun içinde sıvı, hava ya da sindirilen besinler bulunmaktadır. Koful çoğunlukla bitki hücrelerinde bulunur. Koful zarına tonoplast denir. Koful sıvısına ise tonoplazma denmektedir. Koful genç bitki hücrelerinde daha az sayıda ve küçük yapıda iken, yaşlı bitki hücrelerinde daha fazla ve büyüktürler. Kofulların içinde su ve erimiş haldeki büyük moleküllü maddeler bulunmaktadır. Kofulları, sitoplazmadan ince bir zar ayırmaktadır. Bitki hücrelerindeki kofullar, hayvan hücrelerinde olanlara göre daha büyüktür.
Tek hücreli canlılardaki kofullar farklı görevlerde bulunur. Kofullar 3 çeşittir: besin kofulu, sindirim kofulu ve boşaltım kofulu. Yaşlı bitkilerin kofulları hücre içinde daha fazla alan kaplamaktadır.
Kofulların bitki hücresinde büyük, hayvan hücresinde küçük olmasının nedenleri
Bitki hücreleri besin üretirler ve bu üretilen besini depolarlar. Hayvan hücreleri ise üretmezler, aksine tüketirler. Depolamadıkları için de çok fazla artık madde çıkartırlar. Boşaltma için daha çok kofula gereksinim duyarlar. Büyük kofullar, hücrede fazla yer kaplayacağından dolayı, hayvan hücrelerindeki kofullar daha küçük yapıdadır.