Okul

Kolonya Nedir Tarihçesi

İlk olarak 1709’da İtalyan Giovanni Maria Farina tarafından üretilen kolonya etil alkol, su ve limon, tütün, çiçek gibi hoş koku esanslarının karışımıyla oluşan sıvı bir maddedir. İtalya’da ortaya çıkmasına rağmen Almanya’nın Köln kentinden dünyaya yayılmıştır ve Köln kelimesinin İngilizce karşılığı olan cologne adıyla anılır. Almanlar ise kolonyayı Kölnisch Wasser ismiyle kullanılırlar. İçerisinde bulunan alkol miktarı dereceyle belirtilir ve derecelerine göre kolonya antibakteriyel bir özellik gösterir. İçeriğindeki diğer maddeler yüzünden herhangi bir şekilde içerek tüketilmesi uygun değildir. Karışımındaki alkol oranı ile parfümden ayrılır. Uygun koşullarda saklanan kolonyanın raf ömrü beş yıla kadar çıkabilir.

Üretildiği ilk yıllarda kozmetik ürünü ve güzellik alanının dışında asıl olarak tıbbi amaçla kullanırdı. Bir panzehir görevi gören kolonya içeriğindeki karışımlar nedeniyle sindirim sistemini ferahlatıcı ve aynı zamanda antiseptik bir özellikle ağız sağlığını koruma gibi işlevleri de yerine getirmiştir. Cilt üzerindeki yaralar ve tahrişler için enfeksiyona karşı da kullanılmıştır. Daha sonra farklı kültürlerde tuvalette koku giderici olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Kolonyanın İçeriği

Farklı alkol oranlarıyla ve farklı esanslarla üretilen kolonyanın içerisinde mecburi olarak bulunması gereken üç temel madde vardır. Bunlar saf su, etil alkol ve istenilen aromaya göre seçilecek esanstır. Daha sonra yapılacak olan işlemler değişiklik gösterebilir. İstenilen miktarda alkol oranı sağlanır ve yine aynı şekilde istenilen koku için farklı esanslar kullanılır.
Osmanlı’da ve Türkiye’de Kolonya Tarihi

Kolonyanın izlerine Osmanlı döneminde ilk kez II. Abdülhamit döneminde rastlanmıştır. Yerli ilk kolonya üretimini ise Ahmet Faruki 1882 yılında yapmıştır. Osmanlı döneminde üretildikten sonra kolonya halk tarafından farklı isimlerle anılmıştır. Kolonya sözcüğünün isim babası Ahmet Faruki olarak kabul edilmiştir. Hafif kokusu ve kolay ulaşılabilirliği sayesinde kolonya Osmanlı’nın son dönemlerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemlerine kadar hızla yayılmıştır. Ahmet Faruki’den sonra pek çok yerli üretici kolonya üretimine başlamıştır. Üretildiği ilk yıllardan itibaren çeşitli kimyasal maddelerle kolonya sektörü gelişmiş ve birçok kolonya çeşidi ortaya çıkmıştır.

Kolonya Hakkında

– İlk kolonya Macaristan kraliçesi Elizabeth için üretilmiştir.
– Köln Tıp Fakültesi Köln Suyunu tıbbi ürün olarak onayladıktan sonra kolonya Avrupa’da yaygınlaşmıştır.
– Kolonya uygun koşullarda, ağzı kapalı ve güneşten uzak tutulduğu takdirde beş yıla kadar bozulmamaktadır.
– Sürüldükten sonra ferahlama hissini vermesinin nedeni içeriğindeki etil alkolün uçucu olması ve buharlaşırken vücut ısısını da beraberinde götürmesidir.
– II. Abdülhamit döneminde Osmanlıya gelen kolonya konuk ağırlama geleneğinde gül suyunun yerini almıştır. Günümüzde hala süren bu gelenek konuk ağırlamada en eski ritüeldir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu