Komşu Komşunun Külüne Muhtaçtır Atasözünün Anlamı
Komşuluk ilişkilerini daima sıkı tutmak gerekir. Gün gelir komşunun külüne dahi ihtiyaç duyabilirsiniz. Ailenizden ve akrabalarınızdan daha yakın olan komşularımıza ihtiyaç duyabiliriz.
Kül değersiz önemsizdir ama ona ihtiyaç duyacak hale gelebiliriz. Başımıza bir şey geldiğinde bize yardım eli komşularımızdan uzanacaktır. Komşuluk hakkı gereğince daima yardım etmek gerekir. Komşularımızla kavga etmekten ziyade iyi geçinmenin yollarını bulmalıyız. Gerektiğinde yardımlaşma ve dayanışma göstermemizde gerekebilir.
İyi komşular ailemizden biri gibi görünebilir. Uyum içerisinde yaşamak ihtiyacımız olduğunda bize uzanacak yardım eli demektir. Toplumsal kurallar insanları bir araya getirir. Yakın çevremizdeki komşulardan yardım talebi duyarız. Zamanında köylerde insanlar birbirine destek olur yanlarından ayrılmazdı. Evde pişen yemekten komşuya da pay düşerdi. Köyden kente yerleşen insanlar zamanla komşuluk ilişkilerini kaybeder olmuştur. İnsanlar kendi yaşamına bakarken çevresindekilere duyarsız kalması kötü gün geldiğinde tek başına kalacağıdır. Evimizde tuz, ekmek, su olmadığı zaman ilk çalacağımız kapıda komşularımızdır. Komşuluk ilişkilerini bitirmekten ziyade kuvvetlendirmek için elimizden gelenin fazlasını yapmalıyız.
Türk toplumu olarak komşuluk ilişkilerine daima önem vermiş bir milletiz. Türk dizilerinde sıcak mahalle duygusunu en yakından hissetmekteyiz.