Komşun Hakkında Hüküm Vermeden Önce İki Ay Onun Makosenleriyle Yürü
Biri hakkında karar vermeden önce onun gibi düşünmeliyiz, empati kurmadan önyargılı yaklaşırsak eğer düşüncelerimizde aldanırız. Komşumuzun yaşam biçimi, imkanları, çalışması, ailevi durumu, eğitimi, konuşması, maddi ve manevi durumunu göz önünde bulundurarak hüküm vermek gerekir. Kişi hakkında yeterince bilgiye sahip olmadan vereceğimiz kararlar yeterince sağlıklı olmayabilir.
Örneğin: Tok insan aç insanın halinden anlamayabilir. Okula gittiğimizde yeni ayakkabıları olan biri yırtık ayakkabısı olan birinin halini anlayamaz. Onun durumunu ve ruh halini anlamak için onun hayatından bakmalıyız. Empati kurmalıyız, kendimizi karşımızdaki insanın yerine koyduğumuzda onun durumunu anca anlayabiliriz. Yırtık ayakkabıları birkaç gün giyerek yürüyüşe gittiğimizde o zaman anlarız. Düşüncelerimizi erkenden şekillendirmek yanlış kararlar almamıza yol açabilir. Karışımızdaki insanın halini anlamadan onu yargılarsak insanlığa sığmamış bir davranışta bulunmuş oluruz. Biz insanlar empati kurabilen canlılarız, empati kurulmalı öyle hareket etmeliyiz. Çevremizdeki insanların davranışlarından sadece kendileri değil hayat şartları, yaşamları da sorumludur.
Makosen sözcüğü günlük hayatımızda sık kullanılmadığından yabancı gelebilir. Anlamı Kuzey Amerika’da yaşayan Kızılderililerin giydiği derinden yapılmış ayakkabıya denir.