Kurbağaların Özellikleri Nelerdir
Kurbağaların yaşam alanları dere, göl kenarları ile bataklık ve nemli alanlardır. Karada ve suda yaşayabilirler. Yumruk büyüklüğünde olup, dünyanın her yerinde yaşayabilen hayvanlardır. Kurbağaların derisi düz, yumuşak, ince, ıslak ve tüysüzdür. Sırtında çeşitli renklerde ve desenlerde benekler bulunur. Arka bacaklarının güçlü olması, kurbağaların sıçrama yapabilmesini sağlamıştır. Kurbağaların parmak araları yüzgece benzeyen bir deriyle kaplıdır.
Kurbağalar çok iyi görme yetisine sahiptir. Kulakları kepçesizdir ve gözlerinin arkasında bulunur. Kurbağalar dillerini hızlıca ileri doğru uzatabilir. Böylece sinek ve böcekleri yakalayarak beslenirler. Birçok kurbağa cinsinde kuyruk bulunmaz. Kanları kırmızı renktedir. Kurbağalar soğukkanlı canlılardandır. Kirli ve temiz kan vücutlarında dolaşmakta ve akciğerlerinde temizlenmektedir.
Yetişkin kurbağalar karada deri ve akciğeriyle, larva ve yavrular ise solungaçlarıyla solunum yaparlar. Kurbağalar yumurtlayarak çoğalırlar. Dişi kurbağalar çok sayıda yumurta bırakır. Suda veya nemli bir ortama bırakılan bu yumurtalardan siyah ve kuyruğu olan yavrular çıkmaktadır. Kurbağalarda yavru bakımı görülmez. Gelişimleri esnasında başkalaşım geçirmektedirler. Başkalaşım evrelerinde sırasıyla, yumurta, larva, iribaş, yavru kurbağa ve erişkin kurbağa şeklinde dönüşüm geçirirler. Kurbağalar da kış uykusuna yatan hayvanlardandır. Erkek kurbağanın sesi dişisine göre daha güçlüdür.
Ağaçlarda yaşayan bazı türleri perdeli ayaklarını kullanarak süzülerek uçabilme yeteneğine sahiptir. Ağaçlardan atlayıp uçarken, süzülür ve inişini yavaşlatmak için ayak parmakları perde şeklinde açılır. Paraşüt vazifesi gören bu özellikleri sayesinde havada 12 metre süzülebilmektedirler.
çok kısa yazılmış