Kurban Eti Nasıl Saklanır Püf Noktaları
Kurban Etinin Saklamanın Yolları
Kurban bayramında kesilen kurbanların etlerini doğru şekilde saklanması gerekmektedir. İlk günden itibaren çoğu Müslümanlar kurbanlarını keserek bir kısmını dağıtıp diğerlerini evlerinde yemek için tutacaklardır. Fakirlere dağıtılan kurban etlerinin alınan hayır duaları önemli yere sahiptir. Evimizdeki kurban etlerini saklarken püf noktasına dikkat etmemiz gerekiyor.
Püf noktalarına değinelim. İlk olarak kesilen kurbanın sıcak ve dinlenmemiş iken buzdolabına sakın koymayınız. Bekletilmeli ve et kendiliğinden soğuyuncaya kadar durmalıdır. Etin hava almayan kısımlarında bozulmaların olduğunu göreceksiniz. Yeşillenmeler ile bozulduğunun göstergesi olacaktır.
Etler dışarıda 5-6 saat boyunca dinlendirilmesi gereklidir. Muhafaza etmek için poşetlere ve jelatinlere sararak koruma yapabilirsiniz. Dışarıya çıkartılan et tekrar dondurulmamalı o yüzden tüketmeniz gerekecektir. Buzu çözünen et tekrar dondurulduğu zaman mikropların çoğalmasına sebep olup kişilere zarar vermektedir.
Hayvan kesildikten sonra leğende veya bir yere asarak kendiliğinden soğuması beklenmelidir. Genellikle yapılan hatalardan birisi kurban kesildikten sonra torbaya atıp eve götürmek oluyor. Evde küçük parçalara ayırarak ardından dolaba koyulması hiç doğru değildir. Bekletilip ve bir süre sonra dolaba koyulması gerektiğini de söylemiştik. Etlerin bekleyebildiği süre 4 dereceye kadar olabilir. Hava alan etin bozulmayacağı ama havasız et bozulur.
Kurban etleri buzdolabında 6 ay boyunca etler muhafaza edilebilir. Afiyetle tüketebilirsiniz ama zamanla birlikte bozulacaktır. Renginde yeşillenmeleri fark edince bilin ki et bozulmuştur.