Kurtuluş Savaşı’nın Amaçları Nelerdir
Kurtuluş savaşı Cihan Harbi ülkemizin işgalden kurtuluşu bağımsızlığını kazanması hedeflenerek yapılmış mücadeledir. Kurtuluş Savaşı, Osmanlı Devleti’nin birinci dünya savaşından mağlup ayrılmasıyla başlayan 1919-1922 yılları arasında Anadolu topraklarının işgal altında olmasıyla milli birlik kazanılması istendi mücadele başlandı.
Savaşın en büyük tahribatını Anadolu topraklarında yaşayan halk yaşadı. İşgalci kuvvetler Türk milletine davranışları eziyet ve zulüm içindeydi. Halkın artık dur demesi için sadece gerekli olan mücadeleyi ateşleyecek küçük bir kıvılcımdı. Mustafa Kemal Atatürk kurtuluş ateşini Anadolu topraklarına getirerek milli birliği ve mücadeleyi başlatmıştır. Genelgelerin yayınlanması, Anadolu topraklarının sömürgecilerden kurtulması, manda ve himaye reddedilerek yeni bir hükümet kurma yoluna girilmiştir. Karadeniz Bölgesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesi’nde ciddi mücadeleler verilmiştir.
Kurtuluş savaşının tek amacı yurdun düşman işgalinden kurtularak bağımsız bir devlet kurulması olmuştur. 11 Ekim 1922’de Mudanya antlaşması ve 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Konferansında görüşülerek imzalar atılmıştır. Sömürgeciliğe son verilerek milli mücadele olarak tanınmıştır. Kurtuluş savaşı bu amaçlar doğrultusunda gerçekleşmiştir.