Kutikula Nedir
1. Böceklerin deri kısmından bulunan epidermal hücrelerin üstündeki kitin ve proteinlerden oluşan cansız yapıdaki koruyucu tabakadır.
2. Bitkilerin su kaybını önlemek için görev yapan, gövde kısmında ve yapraklardaki koruyucu doku hücrelerinin dış çeperlerini kaplayan, kütinden meydana gelmiş ince mumsu örtü veya katmana Kütikula denmektedir.
3. Yuvarlak solucanlarda hipodermis tarafından oluşturulmuş, tüm vücudu kaplayan cansız örtüye denmektedir.
Bitkilerde Epidermis ve Kütikula Tabakası
Bitkilerin yüzey kısımlarını tamamen saran Epidermis, bitkiyi, su kaybına, fiziksel, kimyasal faktörlere karşı koruyucu görevi yapmaktadır. Epidermis hücreleri, canlı bir yapıdadır, tek sıralı hücrelerden oluşmuştur. Hayvanlarda bulunan epitelyum dokuya benzerdir. Klorofil taşımazlar. Hücre aralarında boşluk yoktur. Büyük kofulludurlar ve az sitoplazmalıdırlar. Fotosentez yapmazlar. Bitkilerdeki epidermis hücrelerinin salgıladığı kütin maddesi birikerek, kütikula tabakası dediğimiz yapıyı oluşturmaktadırlar. Bu tabaka bitkinin aşırı su kaybetmesini önler.
Kütikula Tabakasının Kalınlığı
Kurak bölgelerdeki bitkilerde kutikula daha kalın bir yapıda, nemli bölgelerdeki bitkilerde ise ince bir yapıdadır.
Bitkilerde Kütikula Fotosentez Hızını Etkiler mi?
Kütikula tabakasının kalınlığı arttıkça, güneş ışığı bitki hücrelerine yeterince nüfuz edemediğinden, fotosentez hızını düşürmektedir.