Kuyruklu Yıldız Nedir
Kuyruklu yıldızlar arkalarından buz (su ve donmuş gaz) izi bırakarak uzay boşluğunda yol alırlar. Kuyruklu yıldızlar gezegenlerden kopan parçalar halindedir. Kuyruklu yıldızlar göktaşlarına benzerlik gösterse dahi hepsi bir değildir. Kuyruklu yıldızların göktaşlarından farkı kaya ve metalin yanı sıra bol miktarda su, azot, metan veya karbonhidrat buzu barındırır. Uzayda yol alırken arkasında parlak renklere sahip iz bırakır. Isı veren yıldızlara yaklaşmasıyla buzlar buharlaşarak gidiş yönünün tersine kuyruk izi yaratır. Kuyruklu yıldız ismini de buradan almaktadır.
Bazı kuyruklu yıldızlar güneş sistemimizin içinde yörüngeye sahiptir. Halley Kuyrukluyıldızı yıllar içinde yörüngesini bulmayı bekliyor. 76 yıllık yörünge döngüsüne sahiptir. Güneşin iç sistemine girerek ısınır ve döngü halinde dünyadan çıplak gözle görülecek konuma ulaşır.
Güneşten uzaklaşan kuyruklu yıldız, sıcaklığın düştüğü bölgelerde gaz maddeleri donar. Dünya atmosferinde yer alan azot -210 °C ulaştığında donarak buz halini alır. Karbondioksit için -78 °C yeterlidir. Buzul bir yapıya sahip olarak gerisinde iz bırakarak hareket eder.
Kuyruklu yıldızların oluşumu Astroid kuşağı, Kuiper kuşağından veya Oort bulutundan ortaya çıkar. Güneş benzeri yıldızların çekiminden etkilenerek hız kazanarak arkasında kuyruk izlenimi bırakırlar. Kuyrukların oluşumu üzerinde bulunan su ve buzlardan kaynaklıdır.
Kuyruklu Yıldızların Bölümleri
Nüve: Kuyruklu yıldızın iç kısmına nüve denir. Su, buz, donmuş gazlar ve tozdan oluşan çekirdektir.
Koma: Nüvenin dışındaki koma bulutudur. Buz gazların buharlaşması sonucunda komanın etrafını saran gazlar ortaya çıkar.
Hidrojen bulutu: Komanın dışını saran katmandır.
Toz kuyruğu: Kuyruklu yıldızın arkasında bıraktığı kuyruktur. Çekirdekten sızan gazlar ve tozların birleşmesi sonucunda gözle görülen kuyruk ortaya çıkar.
İyon kuyruğu: Kuyruklu yıldızın son kısmıdır. Güneş gibi sıcak yıldızlara yaklaştığında reaksiyona geçerek kuyruk oluşur.