Leyleklerin Ömrü Kaç Yıl
Leylekgiller familyasından olan leylek, büyük ve uzun bacaklara sahip bir kuş türüdür. Kanatlarındaki uçuş tüyleri siyah, diğer kısımları ise beyaz renktedir. Yetişkin bir leyleğin vücudunun ağırlığı 2,3 – 4,5 kg arasında, uzunluğu ise 100 ile 115 cm civarındadır. Farklı leylek cinsleri de bulunmaktadır.
Etçil canlılardan olan leylek, balık, böcek, kurbağa, amfibi, sürüngen, küçük kuşlar ve küçük memelilerle beslenir. Yuvalarını çubuklardan örerek yaparlar. Dişi leylek, yılda bir defa olmak üzere, dört yumurta çıkartıp kuluçkaya yatar. 2 aylık olan yavrular yuvadan ayrılırlar. Bu süreye kadar dişi ve erkek tarafından leylek yavrularının beslenmesi sağlanır.
Leyleklerin Göç Yolları
Uzun mesafelere uçabilecek şekilde bir vücut yapısına sahip olan leylekler yaz ve kışa hazırlık için göç etmektedirler. Genellikle kış aylarını Kenya, Nijerya, Sudan gibi Afrika ülkelerinde ve Güney Hindistan’da geçirdikten sonra, yazları Avrupa’da geçirmek için sürüler halinde göç etmektedirler. Avrupa’daki kiliselerin, ülkemizde ise camilerin üst kısımlarına yuva yaptıkları görülmektedir.
Leylerin Ömrü Kaç Yıl? Leylekler Kaç Sene Yaşarlar?
Kuş türleri içinde en büyük olanlardan olan leylekler yaklaşık 25 yıl yaşarlar. Bilinen en uzun ömürlü leylek 39 yıl yaşamıştır.