Marshall Planı Doğrultusunda Yapılan Ekonomik Yardımların Türk Ekonomisine Etkileri
İkinci Dünya Savaşı birçok devletin ekonomik dar boğaza girmesine yol açmıştır. Savaşa dahil olan ülkeler sahip oldukları kaynakları savaş için harcamıştır. Savaşa girmeyen ülkelerde diğer ülkelerin yaşadığı ekonomik krizden etkilenmiştir. Savaşın yıkıcı etkisi yıllar boyunca sürdürmüştür. Avrupa’da yaşanan ekonomik çöküntü Sovyetler Birliği’ni harekete geçirmiştir. ABD’nin Batı Avrupalı ülkelere 15 milyar dolarlık yatırım yapmıştır. Marshall planına göre ülkeler kendi aralarında ekonomik işbirliğine gitmeliydi. İşbirliği sonucunda ekonomik açığın kapatılması hedeflenmiştir.
Marshall planında bulunan devletlerden birisi Türkiye’dir. Türkiye’ye gönderilen malzemelerin bakımı, idamesi yapılması istenmiştir. Ekonomik sıkıntılar içerisinde olan Türkiye için çok daha büyük sıkıntılara yol açmıştır. Türkiye’nin yeni bir ekonomik krizle karşı karşıya kalmasına neden olmuştur. Ekonominin dengesizleşmesi, kalkınma ve gelişmenin yavaşlamasına yol açmıştır.
Marshall planında Türkiye ABD’den 615 milyon dolarlık yardım talebinde bulundu. ABD tarafı yardımın savaştan harabe haline dönmüş Avrupalılar için olduğu belirtilerek geri çevrildi. Türkiye için ekonomik zorluk yardımların gelmemesi ile başladı. Türkiye yardım için ABD’ye başvurması sonucunda 59 milyon dolarlık yardım talebi kabul edilmiştir.