Okul

Mimar Sinan’ın Sanat Anlayışı Nasıldır

Mimar Sinan, Osmanlının baş mimarı olarak bir çok eser yapmıştır. Kalfalık ve ustalık dönemlerinde yaptığı eserler aradan geçen yüzyıllara rağmen halen ayakta duruyor. Dünyanın en büyük mimarlarından görülüp yaptığı eserler dünya mirası olarak görüldü. Osmanlı figürlerini kullanarak dönemin en iyi eserlerini sergilemiştir. Ustalık döneminde yaptığı eseri Selimiye Camiidir.

Bugün İstanbul’da yer alan eserleri halen mimarlar tarafından incelenir. Dönemin sanat anlayışı ile camilerde kullandığın tasarımlar kendini bir bütün olarak göstermiştir. İmparatorluğa ait olacak eserlerde görsellik önemli olup sanatı bir bütün olarak görmüştür. Eserleri sadece yapımdan değil görünüşleri ile de kendisinden söz etmesi gerektiği düşüncesini yarattı. Hepsi farklı olup kendisinden söz ettirmeliydi. Dönemin Padişah, Sultan, Şehzade, Vezirlerine yaptığı eserler ile bilinmiştir.

Osmanlı-Türk mimarlığında önde gelen isimlerden olup hayatı boyunca 92 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darül-kurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa (hastane), 6 su yolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 365 eser vermiştir.

Mimar Sinan bugün ustalık eseri olarak adlandırdığı Süleymaniye Camii’ni avlusunda bulunan türbede defnedilmişir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu