Mumyalama Nedir Nasıl Yapılır?
Mumyalama, Mısırlıların dini inançları sonucunda ortaya çıkan uygulamadır. Ülkenin önde gelen insanları ve firavunlarının ebedi hayata uğurlanmak için piramitlerin içine mezarlar inşa edilir. Eski mısır medeniyetlerinde firavunların yeri önemliydi. İnanışlarına göre tanrılardan sonra yeryüzündeki ibadet edecekleri kişi firavunlar olurdu. Düşünceleri sonsuzluk ve ölümden sonra hayat bulabilecekleri yer olmuştur. Eski mısırlılar ölen kişileri ikinci hayata hazırlarken mumyaların yanında altın gibi değerli eşyaları gömerlermiş.
Eski mısır inanışlarına göre insan ruhu 3 bölümde bir araya gelirdi. Bu bölümler Ka, Akth ve Ba bölümlerinden oluşur. Ba serbest bir bölüm kuşa benzetilirdi. Mezara hapsedilmez ve mezardan çıkarak özgürce dünyayı dolaştığıdır. İnsanların karakterini taşıyan bölümdür. Ka bölümü kolları havada olan heykel ile tasvir edilen bölümdür. Ölen kişinin bedenini koruyacak olan ruhun bölümüdür. Hiçbir zaman mezarı terk etmeyen sonsuza kadar orada durandır. Akth öbür dünya ile arasındaki sürekli gezintide bulunması bu bölümün görevidir. Akth ölümsüzlüğü temsil eder.
Mumyalama nasıl yapılır?
Mısır halkı geçmişinden gelen tecrübeleri sayesinde mumyalama konusunda oldukça ustalaşmışlardır. Dini kişiler tarafından yapılması gereken mumyalama da başrahip öncülüğünde olur. Anubis (ölüler dünyasının efendisi) heykelini takan başrahip tarafından devam ettirilirdi. Rahipler cerrahi bilgilere sahip olarak ölen kişinin kalbini söker teraziye koyardı. Bir tarafa tüy koyulurdu. Kalbi tüyden hafif ise kişinin iyi biri olduğuna inanılır mumyalama başlardı.
Vücudun en kolay iç organları çürüdüğünden dolayı ilk önce iç organları çıkartılmakla başlanırdı. Çengel sokularak beyne kadar ulaştırılıp parça parça dışarı çıkartılırdı. İç organlar alındıktan sonra yerine tampon koyulurdu. İşlemler yapıldıktan sonra kişi temizlenir, kuruması beklenirdi. Kötü kokuların önlenmesi için çeşitli koku vericilerden faydalanılırdı. Kuruma işleminin bitmesinden sonra baharatlarla kaplanarak üzerine bez sarılırdı. Mumyalama işleminde kullanılan bezler uzun yıllar boyunca korunarak kalırdı. Kimi mumyaların üzerine çeşitli insan kalıpları yerleştirilerek korunması sağlanırdı.
Günümüze kadar ulaşan mumyalar genelde dönemin önde gelen isimlerine ait olduğu görülüyor. Firavunlar, vezirler ve ailelerinden kişilerin mumyalandıklarıdır.