Münazara Nedir Özellikleri Kısaca
Belirlenmiş bir konu üzerinde iki farklı grubun jüri başkanlığında yaptığı konuşma, tartışmaya denir. Münazara belli bir test üzerinden yol alabilir. Karşıt grupların birbirlerinin tezini çürütmek amaçlı çalışmalarını sunarlar. Münazara bildirimlerinde tezler öne sürülerek karşı grubun haksızlığını kanıtlamaya çalışırlar. Bilimsel ve doğruluğu kanıtlanmış tezler ele alınabilir.
Jüri tarafından gruplara sırası ile söz hakkı verilebilir. Kişiler tartışma ortamını yaratmadan söz hakkı alarak birbirlerine cevap verebilirler. Tartışma amacı doğrultusunda iki görüşün fikirleri çarpışarak düşüncelerin birbirlerine aktarılması sağlanır. Münazara’da gruplar görüş sunarak birbirlerine karşı düşüncelerini gösterebilirler.
Münazaranın özellikleri
*Grupların amaçları tezler doğrultusunda birbirlerinin iddialarını çürütmektir.
*Konuşmacı sayısı 1 ile 4 kişi arasında değişkenlik gösterir.
*Konuşma sona ermesi ile jüri görüş ve düşüncelerini belirterek münazarada galip gelen tarafı açıklamaktadır.
*Münazaralar genellikle okullarda öğrenciler arasında yapılmaktadır.
Münazarada gruplar arasında geçerlilik ve gerçeği yansıtması gereken belgelere ihtiyaç vardır. Gerçeğe uygun şekilde kaynaklardan yararlanılarak yarışılmalıdır. Yapılacak toplantılarda sorunların çözümüne yönelik öneriler hazırlanması gerekir. Tartışma konusuna dışına çıkılmadan düşünceler açıklanmalı. Anlaşılır ve kısa şekilde anlatılmalıdır. Karşıt görüşte bulunan kişileri düşünceler ile inandırılması gerekmektedir.