Mustafa Kemal Atatürk Soyadını Ne Zaman Almıştır
Cumhuriyetin ilan edilmesi ile yeni inkılaplar yapılmaya başlanmıştır. Yeniliklerin uygulandığı 1923 – 1938 tarihleri arasında sosyal, siyasal, ekonomik alanlarda yapılmıştır. Toplumsal hayat daha düzenli hale getirilmiş, düzenlemeler ile özgürlükler tanınmıştır. Yapılan yenilikler arasında biri soyadı kanununun çıkarılmasıdır.
Soyadı kanunu 2587 sayılı kanundur. Çıkarılan kanun ile beraber kimlik bilgilerinde düzenlemelere gidilmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesiyle beraber 24 Kasım 1934 tarihinde Mustafa Kemal’e Atatürk soyadı verilmiştir.
Atatürk soyadı Mustafa Kemal’e verilen özel bir soyadıdır. Soyadı seçimlerinde Atatürk soyadının seçimi yasaklanmıştır. Bir diğer yasaklar ise bey, ağa, efendi gibi üstünlük gösteren soyadlarının yasaklanmasıdır.
Atatürk soyadı Mustafa Kemal tarafından seçilmemiştir. Çankaya’da bir gün yemek esnasında Safvet Arıkan’ın toplantı da Atatürk ve Türkatası gibi iki ismi önermesidir. Naim Hazım Onat müsaade ister ve Türkatası soyadının yazılış ve okunuşta tuhaf olduğunu belirtir. Tarihimizde “Atabey” ünvanı olduğunu dile getirir. Türklere atalık etmiş, istiklaline kavuşturmuş olan Büyük Gazimize “Atatürk” diyelim diye öneri de bulunmuştur. Böylece Atatürk soyadı konusunda hemfikir olunmuştur.