Oğuz Türkçesinin Özellikleri
Türk yazı dilinin gelişmesinde Oğuzlar önemli katkılarda bulunmuştur. Türk kavimlerinin göçebe hayatı ile birlikte Orta Asya’ya gelmelerini etkilemiştir. Oğuzlar için Horasan ve İran’dan batıya uzanan hareketi oldu. Oğuzların Türkçesinde Eski Anadolu Türkçesi, Orta Türkçe dönemi için ise Batı Türk yazı dili kullanılarak etki yaratmıştır.
Bugünün Türkçesinde kullanılan Oğuz Türkçesi 13. yüzyıldan kalan Anadolu Türkçesi ile etkili olmuştur. Oğuz Türkçesinin diğer adı Eski Anadolu Türkçesi olarak geçer. Bunların gelişimi 13 ve 15. yüzyıllar arasında etkili şekilde sağlanmıştır. Türk tarih kurumunun yaptığı araştırma sonucunda Oğuz Türkleri 11. yüzyıldan itibaren Anadolu’da varlığını sürdürmüştür. Yazı dili olarak kullanıldığına dair kaynaklar yetersiz görüldü. Oğuz Türkçesinin Karahanlı yazı dilinden ayrılmadığı gözlemlenmiştir. Oğuz ve Karahanlı dilleri karma olarak görülmüştür.
Anadolu Türkçesinin gelişimi üç ayrıl şekilde gerçekleşir
Selçuklu Dönemi
Beylikler Dönemi
Osmanlı Türkçesi
Osmanlı döneminde Eski Anadolu Türkçesinde değişikler görüldü. Farsça ve Arapça dillerin ön plana çıkartılması sağlandı. Devletin yükseliş döneminde konuşulan kelimeler arasında farklı kökenlerden kelimeler dahil edildi.