Olimpiyatların Yapılacağı Yer Neye Göre Belirlenir
Olimpiyatlar, spor organizasyonlarının en büyüğüdür. Tüm dünyadan sporcuların katılım gösterdiği, birçok spor dalının yer aldığı devasa bir organizasyondur. Böyle bir organizasyonun nerede düzenleneceği ise haliyle çok önemli bir konu olmaktadır. Bu nedenle olimpiyatların hangi ülkede düzenleneceği kararı tüm dünya ülkelerinden belirli sayıda üyesi bulunan Uluslararası Olimpiyat Komitesi(IOC) tarafından verilir.
Peki, olimpiyatın yapılacağı yer nasıl belirlenir? Olimpiyatlar dört yılda bir düzenlenmektedir. Olimpiyatların maliyeti, ülke ekonomisine etkisi, bu büyüklükte bir organizasyonun düzenlenip düzenlenemeyeceği gibi etkenler göz önüne alındığında aday ülkeler aday oldukları olimpiyat döneminden çok önce adaylık başvurularını IOC’ye yapmalıdırlar.
IOC adaylık kriterleri konusunda standart kategoriler belirlemiş durumdadır. Ülkelerin vizyonu, konsepti ve tarihi mirası önemlidir. IOC olimpiyatların tarihi ve kültürel olarak önemli geçmişe sahip, ayrıca da gelecek için önemli atılımlarda bulunan ülkeleri öncelikli görmektedir. Ülkede bulunan spor tesisleri, bu tesislerin şehir içerisindeki konumları, olimpiyat köyünün nerede yapılacağı önemli kriterlerdendir. Spor tesisleri yapımı tamamlanmış ve yapımı devam eden olarak kategorize edilir. Çünkü olimpiyatların hangi ülkede yapılacağı kararı çok önceden verildiği için bu süre zarfında tesisler tamamlanabilir.
Bunların dışında, aday ülkelerin meteorolojik durumluda önemlidir. Çoğunlukla kış mevsiminin yaşandığı bir şehirde yaz olimpiyatları düzenlenemeyeceğinden dolayı çok doğaldır ki meteoroloji çok önemli bir kriterdir. Aday şehirdeki ulaşım imkanları, konaklama için yapılacak tesisler gibi detaylarda IOC tarafından incelenmektedir. IOC’nin önem verdiği bir diğer konu ise aday ülkenin tıbbi yeterliliği ve doping konusunda yaptığı çalışmalardır. Güvenlik konusunda ise aday şehirdeki polis ve askeri güçler, olimpiyat izlemeye gelen izleyicilerin güvenliğinin nasıl sağlanacağı gibi konular denetlenir.
IOC’nin belirlediği diğer kriterler ise iletişim imkânları, finans, yasal hükümler, halk desteği olarak sıralanabilir. Aday şehirde teknolojik gelişim tamamlanmış olmalıdır. Bunun nedeni ise gelen ziyaretçiler yabancı bir ülkede iletişim imkânlarından mahrum kalmamalıdır, ayrıca yapılacak yayınlarda herhangi bir olumsuzluk olmamalıdır. IOC’nin temel mantalitesi olimpiyat coşkusu yaşanırken olumsuz unsurların minimuma indirilmesidir. Tüm bu kriterler değerlendirilir ve son olarak bir araya gelen IOC üyeleri aday ülkeler arasından en uygun ülkeyi seçmeye çalışırlar.