Omuriliğin Görevleri
Omurilik, kemik yapısına sahip olarak boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan içerisinde merkezi sinir sistemini barındıran yapıdır. Omurilikten sinirler geçerek tüm vücuda dağılır. Hasar alması sonucunda vücut fonksiyonları yerine getirememektedir. Beyinden çıkan emirleri vücuda dağıtarak işleyişini sürüklemektedir. Vücudumuzdaki davranış ve reflekslerin hepsi omurilikten kontrol edilir. Hasar alması durumunda felç gibi ciddi sağlık sorunlarını oluşturur. Omuriliğimiz vücudumuzda 33 omurdan meydana gelir, sıralı olarak üst üste dizili esnek yapıya sahiplerdir. Sarsıntı ve darbeye karşı beyin-omur ilk sıvısı bulunmaktadır. Sağ ve sol olmak üzere 31çift duyu halindedir. Vücudun tüm sinirlerinin beyne ulaşmasında etkilidir. Sinirlerin zarar görmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
1- Omurilik, beyin ve çevresel sinirler arasında bağlantı görevi üstlenir. Vücutta olan herhangi bir hareketin sinirsel olarak beyne iletilmesinde omurilik merkezi sinir sistemi kullanarak iletilir.
2- İnsanların reflekslerinin kontrolünün sağlanmasında etkilidir. İnsan vücudunda gelen reflekslerin bir çoğu omurilik tarafından denetlenir. Reflekslerin ana merkezi omuriliğimizdeki sinir sistemidir. Vücudumuzdaki tüm hareketler yutma, çiğneme, hapşırma ve öksürme gibi hareketlerin kontrolünü sağlar. Reflekslerin omurilikten yönetilmesi dahi hareketlerin bazıları beyin tarafından bastırılır. Örneğin kan aldırırken iğne batırıldığı takdirde canımız acır tepki veririz ama beynimiz omurilikten gelen bazı uyarıları bastırarak engeller.
3- Vücudumuzun dik durmasını sağlar. Yapısal bakımından gövde kısmımızın doğru kalmamızda yardımcıdır. Omurgalı canlılarda bulunarak daha düzgün bir vücuda sahiptir.