Opera Nedir Özellikleri Nelerdir
Opera, tarihi mitolojik konuları drama eşliğinde görsel olarak ortaya koyan sahne eseridir. Klasik batı müziği eşliğine ortaya sahnelenir. Hem oyun sahnelenir hem de müzikal ile eşlik edilir. Sahnenin akışına bağlı olarak müzik türleri bestelenerek kullanılır. Duygu ve düşüncelerin aktarılmasında müzikale yer verilmiştir. Opera sahnesinde orkestraya bölümlerde yer verilir, geçitler sırasında çalgılar kullanılır. Bazı operalarda baleler kullanılarak oyuna yön verilir. Opera kısaca müzik ile tiyatronun birleşimi sonucunda ortaya çıkan sahne oyunudur.
Rönesans döneminde şenlik, düğün, festival, eğlencelerde yer verilmiştir. Oyunlar esnasında perde kapanana kadar çalgılarla eşlik edilir. Belli bir konu doğrultusunda seslendirmeler ortaya çıkar. Resitaifin ve stile rappresentativo denen anlatımlara yer verilir. Türk tarihinde ilk defa Osmanlı Devleti III. Murat döneminde ortaya çıkmıştır. Avrupa’ya gönderilen elçiler tarafından görülerek ülkemize getirilmiştir. Sahne oyunlarında müzikallere yer verilmiştir.
Opera iki bölümler oluşur. Bunlar oyun sahnesi ve müzik ile geçen bölümlerdir. İlk bölümde şiir biçimleri yazılan sözler anlatımı yapılır oyun sahnelenir. İkinci bölüm müzikle geçilerek oyuncular sahnede oyununa devam eder. Oyuncuların hareketleri müzikle desteklenerek vurgulanır. Orkestra oyuncuların hareketleri doğrultusunda müzik değişimine geçiş yapabilir.
Ülkemizde opera alanında gelişmeler Ankara Devlet Operası kurularak devam etmiştir. İlk Türk opera bestecisi Ahmet Adnan Saygun’dur.