Okul

Origami Nedir? Türleri Nelerdir? Origaminin Tarihçesi

Japonca sözcük olan Origami (katlama sanatı) oru (katlama) ve kami (kağıt) anlamına gelerek birleşmesi sonucunda oluşmuştur. Kağıtları atlama sanatı olarak bilinir. Makas ve yapıştırıcı olmaksızın kağıtlar katlanarak oluşturulan figürlere denir. İleri boyutlara taşınmış olması, sanat olarak nitelendirilmesi sağlanmıştır.

Tarihte Origami, ilk olarak Çinliler tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Kağıdın icat eden Çinliler aynı zamanda Origami sanatını geliştirmişlerdir. Japonya’ya Budist rahipler tarafından götürüldüğü düşünülmektedir. Gelişimini Japonya’da yapılması sözcük olarak adını da buradan almasını sağlamıştır. Kağıdın ilk bulunduğu zamanlarda oldukça değerli olması, onun zengin sınıfının düğünlerde, süs eşyalarında, hediye gibi çeşitli alanlarda kullanılmasını yaygınlaştırmıştır. Origami kağıdın ilk bulunduğu zamanlarda ortaya çıkmıştır. Kağıdın yaygınlaşması Origami sanatının da gelişmesini sağlayarak insanlar arasında eğlence şekline girmiştir.

19. yüzyıllarda okullarda Origami sanatının eğitimi verilerek çocukların matematiksel anlamda gelişmelerini, yeteneklerinin tespiti sağlanması için kullanılmıştır. Bir şeyler üretme ve yeteneklerini göstermeleri için uygun alan olarak kullanılmıştır.

Klasik Origami: Tek parça kağıdın katlanması sonucunda at, kuş gibi hayvanların yapılması.

Modüler Origami: Birbirlerini tamamlayan parçaların birleştirilmesi sonucunda hayvan, eşya gibi nesnelerin üç boyutlu olarak geometrik şekle sahip olması için kullanılır. Sınır yoktur ve yer değiştirirken farklı geometrik şekillerin elde edilmesi mümkündür.

Islak Origami: Gerçeğine yakın motiflere sahip olmak için ıslak katlama kullanılır. Kağıdın kolay şekilde alması ve natürel olarak ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu