Osmanlıda Yahudilerin Durumu
İtalya ve Fransa’daki yerleşmelerden sonra buralarda rahat edemeyen Yahudiler Osmanlı Devleti hâkimiyetine yerleşmişlerdir. Müslümanların sayısına nazaran az olmalarına karşın Osmanlı Devletinde düzgün muamele görmüşlerdir.1492 yılında gördükleri zülüm sonrasında Osmanlıya yerleşmişlerdir. Ancak Osmanlı Yahudileri inançları konusunda herhangi bir sorgulama yapmadan kabul etmiştir. Gelir kaynağı olarak ticareti seçen Yahudiler, genellikle Selanik ve Bursa gibi yerlerde çok görülmektedirler. Osmanlı Devletinin hoşgörüye dayalı kural çerçevesinde yönetilmesi, Tüm milletlerin bu sorunsuz bir şekilde yaşamalarına olanak sağlamıştır.
Osmanlı Devleti Ve Yahudilerin Tarihi
Osmanlı Devletinin kuruluş ve yıkılış dönemleri olmak üzere Yahudilerin varlığı, Osmanlı ve Yahudiler arasındaki yaşamsal değerlerdeki benzerlikler, bu milletin uzun süre bu topraklarda yaşamasına neden olmuştur. Yahudilerin Osmanlı Medeniyeti içinde birçok başarıya imza atmış olmaları ve ilk matbaayı bulmaları gibi faktörlerden dolayı karşılıklı memnuniyet söz konusu olmuştur. Ancak Osmanlı Devletinin duraklama dönemi içine girmesi ile Yahudi milleti büyük ölçüde ruhsal çöküntüye uğramış ve kültürel anlamda pek çok değerlerini kaybetmişlerdir.
Yahudilerin Osmanlı Devleti egemenliğinde geçirdikleri süre içinde pek çok konuda Hristiyan ülkelere göre daha yüksek düzeyde yaşam sürmüş ve insani haklara sahip olmuşlardır. Bu nedenle Yahudiler Osmanlı Devletinin milli çıkarlarını gözetme konusunda üstün çabası mevcuttur.