Oy Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir
Demokrasi ile idare edilen ülkelerde halkın seçme ve seçilme haklarını düzenli aralıklarla kullanmalarına seçim denir. Seçimler çeşitli dallarda yapılır. Burada ülkemizde 4 yılda bir yapılan Genel ve 5 yılda bir yapılan yerel seçimler de kısaca neler yapmamız gerektiğine değineceğiz.
Sağlıklı bir seçim geçirebilmek için kanunen yapmamız gerekenler şunlardır;
Kanunen belirlenen seçim takvimine ve seçim sırasında kanunen yapılması yasaklanan işlemlere uymak,
Seçme hakkına sahip olmak, seçmen yaşının altında bulunmamak ve kanunen yasaklı olmamak seçmen olmamız için düzenlenmiş özel kanunlardır.
Bu kanunlara uygun vatandaşların seçim günü yapması gerekenler şunlardır:
Seçime oy vermekle başlayan vatandaşlık görevimizi yerine getirmek için, hileye baş vurmadan, tehdit ve şiddet kullanmadan, seçim yasaklarına aykırı hareket etmemeliyiz.
Oy kullanma sırasında yerimizi ve sıramızı oy kullanma işlemimiz bitinceye kadar haklara saygılı bir şekilde beklememiz gerekir.
Görevliler tarafından bizlere teslim edilen mühür, zarf ve isimlerin yazılı olduğu evrakı alarak bizler için hazırlanmış gizli oy kullanacağımız kapalı alana giderek seçimimizi belirlediğimiz isim üzerine düzgünce mührü basıp çevresine dağıtmayacak bir şekilde katlayarak zarfın içine yerleştiririz. Zarfın ağzını kapatırız. Daha sonra kapalı alandan çıkıp oy sandığına zarfı atar mührü görevlilere teslim ederiz. En son olarak ta oyumuzu kullandığımıza dair imzamızı atarız. Böylece oy verme işlemimizi tamamlamış oluruz.
Bütün bu vatandaşlık görevlerimizi yerine getirdikten sonra yasalarla belirlenmiş seçim bitim sürecini beklemeliyiz.
Seçim sonuçları hakkında şikâyet ve itirazlarımız var ise haklarımızı kullanarak gerekli yerlere müracaatlarımızı da yapabiliriz.
Unutmayalım seçimlere katılmak bir vatandaşlık hakkı ve görevidir bunun bilinciyle hareket edelim.