Paketlenmiş Ürünlerdeki Katkı Maddelerinin Sağlığımıza Etkileri Nelerdir
Paketlenmiş ürünlerin raf ömrünü uzatarak yiyeceklerin bozulmasını önlemek için ilaveten gıda katkı maddeleri ilave edilir. Gıda katkı maddeleri normal koşullarda tek başına tüketilmeyen, tek başına besleyici değeri olmayan, besinin üretilmesi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması gibi zamanlarda besin değerini koruması için ilave eden maddelerdir. Gıdaların besin değerinin arttırılması için katılan maddeler GKM değildir.
Kullanılan gıda katkı maddelerinin insan sağlığına hiçbir şekilde zarar vermemesi gerekir. Kullanılacak madde çeşitli testlerden geçtikten sonra insan sağlığına zarar vermeyeceği kanaatine varılırsa ancak kullanılmalı. Katkı maddeleri yiyeceklerin besin değerini düşürmemeli ve değiştirmemesi gerekir. İçinde bulunan vitamin, mineralleri koruması gerekmektedir. Gıdalara belirtilen miktardan fazla katılmamalıdır.
Gıda Katkı Maddelerinin sınıflandırılması
Bozulmayı önleyenler
Küflenmeyi önleyiciler
Bakteri üremesini önleyiciler
Acılaşmayı önleyiciler
Enzimatik bozulmayı önleyenler
Görünüm, lezzet ve kalitesi geliştirenler
Boyalar ve renklendiriciler
Tat, koku arttırıcılar
Asit ve baz yapıcıları önleyiciler
Gıda Katkı Maddelerinin İnsan Sağlığına Etkiler
Son yıllarda GKM kullanımı hızla artış göstermiştir. Besinlerde gerektiğinden fazla kullanılması insan sağlığı için sorun teşkil etmektedir. GKM’nin kötü amaçlarla kullanımı tehlikeleri işaret ediyor. Akut, kronik, farmakolojij, fare dışında değişik hayvanlar üzerinde deney yapılması zorunlu kılınmıştır. Besinlerde GKM besin kalitesini, dayanıklılığını arttırmak yerine üretim hatalarının çoğalmasını, tüketiciyi aldatmak ve besin değerini düşürmemesi gerekir. İnsanlarda reaksiyona sebep olarak vücutları tepki verebilir. Renklendiriciler astım, deri döküntüsü, migren gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Aroma arttırıcıların kullanılması baş dönmesi, gut hastalığı olan kişilerde de kötü etki yaratmaktadır.