Okul

Püskürük Kayaçların Oluşumu

Fazla sayıda tek bir mineralin ya da birden fazla mineralin birleşmesiyle meydana gelen oluşumlardır. Yapıları ve oluşumları bakımından farklılık gösterirler. Bazı kayaçlar aşınmaya dayanıklı ve sert yapılıyken bazı kayaçlar daha yumuşak yapıdadırlar. Kayaçlar, Dünya’nın oluşumu üzerinde önemli bir etkene sahiptir.
Püskürük Kayaçlar Nasıl Oluşur?

Püskürük kayaçları magmanın eriyip sonra tekrar soğumasıyla meydana gelirler. Yeryüzünün yaklaşık % 65 ini püskürük kayaçlar oluşturur. İki tür püskürük kayaç vardır;

İç Püskürük Kayaç
İç püskürük kayaçlar yer kabuğunun iç kısımlarında meydana gelen kayaçlardır. Yer artında olduklarından ağır ağır soğuyarak taşlaşılırlar. Bu sebepten dolayı daha iri olurlar. Örnek olarak; granit, gabro, diorit ve siyenit verilebilir.

Dış Püskürük Kayaç
Dış püskürük kayaçları magmanın yer kabuğunun üstüne çıkarak aniden meydana gelen soğuma ile oluşurlar. Yüzeylerde meydana geldiği için yüzey kayaçları olarak da adlandırılır. Oluşumları dış püskürük kayaçlara göre daha hızlı olduğundan daha küçük unsurludurlar. Bu kayaçların şekilleri daha çok cama benzer. Örnek olarak; tüf, obsidiyen, ponza, volkan camı ve bazalt verilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu