Ramazan Bayramının Toplumsal Kaynaşmaya Ne Gibi Katkıları Vardır
Ramazan ayı içersinde Müslümanlar oruçlarını tutup ibadetlerini etmişlerdir. Duaları ile birlikte Allah’a karşı olan sorumluluklarını yerine getirerek rızasını kazanmak için ellerinden gelenleri yaparlar. Değerli dini günlerden birisi olup bayramlar sevinç ve mutluluk ile karşılanmaktadır. Dini bayramlar hepimiz için önemli olup kaynaşma, birlik, dayanışma, yardımlaşma gösterir.
Oruç tutanlar oruçlarını belediyeler ve kurumlar tarafından sunulan mekanlarda almaktadır. Orucun bitmesine doğru ramazan bayramı için hazırlıklar yapılır. İnsanlar sevap işlemek için hazırlıklar yaparak birbirlerini misafirliğe çağırırlar. Birlik beraberlik içersinde olup birbirlerine güler yüzlülük ile yaklaşılır. Zengin olanlar fakirlere yardım ederek onların hayır dualarını alır. Bayram hazırlıkları yapılarak şeker, kolonya, gül suyu, tatlılar hazırlanarak beklenir.
Bayramlık elbiseler giyilir bayram namazına giderek herkes birbirleri ile bayramlaşır. Birbirlerine misafirliğe gitmeye başlayarak insanlar kaynaşır komşuluk ilişkileri gelişir. Çocuklar dolaşarak şeker toplamaya gelip insanların birbirlerini tanımalarına yardımcı olurlar. Sokakta gördüklerimizi ile bu güzel günün hatırına selamlaşıp bayramlaşırız. Yeni insanlar tanıyarak yeni arkadaşlık sahibi oluruz. Her yaştan insan bayramlaşarak yeni birilerini tanıyarak zamanı güzel geçirmeye çalışırlar. Dini bayramlar Müslümanlar için kutsal olup dargınlık ve küskünlükler son bulur. Herkes sıcak kanlılık ile birbirlerine yanaşır. İnsanların kaynaşması için en önemli zamanlardan birisi olup sevecenlik ve hayır işleri ile kendilerini yorarlar.