Okul

Sanatın İnsan Hayatındaki Önemi Nedir

İnsanların düşüncesel ve duygusal olarak hislerini yansıtarak meydana getirdikleri eserlere “sanat” denir. Hayal gücü geniş ve yoğun olarak duygularını yaşayan birisi sanat eserleri yaratabilir. Toplumun yaşamına dair onlara mesaj veren ve herkesin aynı duyguları hissetmesini sağlamasıdır. Toplumun yaşadığı coğrafyada kültürel olarak eserler o toplumun gelişmişliği ve medeniyetini yansıtır.

Sanat tarih boyunca uygarlıklar için önem taşımıştır. Kurulan bütün uygarlıklar sanat eserlerine olan ilgilerini göstermiş onları korumuşlardır. Mustafa Kemal Atatürk yaşamı boyunca daima sanata önem göstererek desteklemiştir. Sanatçının gelişmesi ülkenin gelişmesi olarak gördü. Sözlerinden biri “Sanatsız kalan bir milliyet hayat damarlarından birisi kopmuş demektir.” sözü ile ifade de bulunmuştur.

Hayat gücümüz ile uzaklara giderek insanlara bunu hissettirebiliriz. Kendi dünyamızda yaratıcılığımızı yansıtılması olur. Örneğin bir tabloda sadece manzara değil detaylar ve anlatılmak istenilenler yansıtır. Duygularımız, düşüncelerimiz bir sanat şaheserimizdir. Sadece onları yansıtmak için insanlara göstermemiz yeterli olmaktadır. İnsan yatkın olduğu sanat dallarına ilgi göstererek gelişmesini ve öğreniminin ileri boyutlara taşınmasına yardımcı olduğudur. Sanata ilgi gösteren insan kendi ve çevresindekilerin yaşamını olumu yönde etkilemektedir. İnsanlar yaptıkları sanat eserleri sayesine maddi kazanç sağlayarak gerek yaşamına olumlu etkiler bırakabilir.

Örneğin bir mimarda aynı zaman sanatçıdır. Çizimleri ve eserleri onun düşünceleri, hisleri ve hayal gücünün göstergesi olur. Günümüzde harika yapıların yapılması bunlardan kaynaklanmaktadır. Maddi bir kazancın sanatsal faaliyetlerde insan hayatını etkilediği gibi manevi duygularda yaşatmaktadır. İnsan toplum hayatını değiştiren en önemli değerlerdendir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu