Okul

Savaşın ve Barışın Toplum Üzerinde Etkileri

Savaşın geride bıraktığı enkaz yüzyıllar boyunca temizlenmez. İnsanların hafızalarına kazınarak gelecek nesillere miras kalır. Ders kitaplarında yerini alır ve insan yaşamını etkiler. Savaş insan bir şeyler katmaz aksine insanlıklarından bir şeyler alır. Savaşları önlemek toplumların ve devletlerin görevidir. Biz insan olarak dur dersek eğer devletlerde sesimize kulak verir. Hiç kimse savaşmayı hak etmiyor. Savaşa sebep vermektense barışa yön vermeliyiz.

Savaş ülkelerin sınırlarını genişleterek daha çok zenginlik içerisinde olmak için verdikleri silahlı mücadeledir. İnsanlar zenginliklerine zenginlik katarak daha üstün olmak için savaşırlar. Topraklarını genişletip yeraltı ve yerüstü kaynaklarını tüketmek içindir. Sömürgecilik savaşlarla başlar, zaman içerisinde o ülkenin topraklarına huzursuzluk gelir. Yıkıcı etkisiyle birlikte insanlık unutulmaz anlar yaşar. Psikolojik, biyolojik, ekolojik yıkımlara sebep olur. Savaşta kazanan taraf olmaz iki tarafta kaybeder. Siviller, savaşan askerler ölür ancak onları yöneten insanlar halen ayaktadır. Suçsuz insanların hayatları ellerinden alınır. Savaş insanların hayatlarını alt üst eder. İnsanların en temel hakları ellerinden alınır. Haksızlıklara uğrar, yaşayacakları olayları yüzyıllar boyunca unutmazlar. İnsanlar anavatanlarından göç etmek zorunda bırakılırlar.

Barışa destek veren uluslar birlik ve beraberlik içerisinde yaşamlarını sürdürürler. İnsanları kazanç kapısı görmeden hareket etmektir. Toplumsal olaylara olumlu yaklaşarak hareket ederler. Olmazsa olmazlarının başında hukuk gelir. Adalet içerisinde herkes eşit sayılır. Kimsenin kimseden üstün olmadığı bağımsız mahkemeler vardır. Barış içinde yaşamak için sayısız sebepleri olmaktadır. Yardımlaşma ve dayanışmanın en üst seviye de yaşandığı toprakları gösterir. Her geçen gün gelişerek hakimiyet sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu