Seçim Barajı Nedir?
Seçim barajı kanunlar tarafından belirlenerek, halkın belirli bir kısmının parti olarak mecliste söz alma hakkına sahip olması için gerekli olan yüzdeli orandır. Hangi partinin mecliste kendisini temsil edeceğini belirler.
Seçimlerde baraj seviyesi yüzde 10 olarak belirlenmiştir. Meclis’e girecek olan kişilerin daha önceden belirlenmesi sağlanır. Farklı siyasi görüşlere sahip olan kişilere yönelik bilgiler sunulacaktır. Fikir alışverişi sağlayarak ülke yönetimde kararlar alınması sağlanabilir. Seçimlerde partiler barajı aşamadıkları zaman meclise girme hakkı kazanmazlar, aldıkları yüzdelik değer ise diğer partiler ile bölünmektedir.
Seçim barajındaki değişiklik mecliste milletvekilleri tarafından yapılabilir. Siyasi partilerin bir çoğu atılarak Anayasa Mahkemesine başvurarak seçim barajının iptali talep edilebilir. Avrupa Birliğinde bir çok ülkede seçim barajı yüzde 0 ile 5 arasında belirlenmiştir. Türkiye seçim barajlarında uygulanacak olan yöntem yüzde 10 olarak belirlenmiştir. Mecliste kendisini temsil edecek olan partiler yüzde 10’luk baraj aştıktan sonra hak kazanmış olacaklardır. Genel seçimler 4 yılda bir yapılarak eğer oylama yeterli olmazsa erken seçim Cumhurbaşkanı tarafından önerilerek gerçekleştirilir.
Seçim barajının kaldırılması diğer partilerinde kendilerini temsil edecek milletvekillerini çıkarmalarını göstermektedir. Genel olarak pastanın büyük payını alacak olan milletvekilleri için oldukça zorlu olduğu gibi yüksek miktarda azalma sağlanmış olacaktır.