Seddi Zerai Ne Demektir
Seddi Zerai dinimizden dilimize giren kelimedir. Haram ya da kötü davranışlara yol açan yerlerin ve sebebiyetlerin kapatılması anlamına gelir. Örneğin şarap satan bir yere üzüm satmamak, şişe satmamak gibi aracılı olmamaktır. Üzüm satan insan şarap üretimine vesile olmuş olur. Haram bir şeye yol açan her şeyden uzaklaşmak ona yolu olan her şeyden uzak durmaktır.
Vesileleri kaldırmak ve tıkamak anlamında da kullanılır. Harama vesile olabilecek her şeyin önüne geçmektir. Cuma namazı farzdır ancak gitmemek ise günah sayılır. Kötülüğe yönlendirecek her şey yasaklanır. Yaptıklarımız ve yapacaklarımız göz önünde bulundurularak dikkat edilir. Olası kötü durumlara karşı dikkatli olunur.
Örneğin “Ahmet üzüm satıcısı biridir. Yıl boyunca bağlarındaki üzümleri el emeği göz nuru ile bakar büyütür. İstediği olgunluğa geldiğin de üzümleri toplar. Gelecek yıl tekrar üzüm üretimi yapabilmesi için yıl boyunca yaptığı masrafları karşılaması gerekir. Bulunduğu bölgede bir tane üzüm alıcısı var o da üzümler ile şarap üretimi yapmaktadır. Şarap dinimizce yasaklanmıştır. Bundan dolayı Ahmet üzümleri buraya satarak alkollü içecek üretimine destek olmuş olur. Bunun önüne geçilmesi için Ahmet üzümleri satmamalı başka yerlere satması gerekir.” Eğer bu anlatımda Ahmet üzümleri giderse şarap fabrikasına satarsa günah işlemiş olur. Dinimiz buyuruyor ki harama vesile olan yerlere aracı olmayın.