Selçuklu Devletinin Başkentleri
Anadolu Selçuklu Devleti, 1075 tarihinde, Selçuklu Türklerinden olan Süleyman Şah tarafından kurulmuş bir Türk-İslam devletidir.
Büyük Selçuklu Devleti döneminde, o dönemde Anadolu’ya hakim olan Bizans İmparatorluğu üzerine seferler yapılarak, Pasinler Savaşı (1048) ve Malazgirt Savaşı (1071) yapılarak zaferler elde edilmiş, Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştır. Büyük Selçuklu komutanları yaptıkları seferler ile Anadolu’daki farklı bölgelerin fethedilmesini sağladılar. Bu komutanlardan olan Süleyman Şah, 1075 yılında Bizans’ın elindeki Nikea (İznik) şehrini almış ve Anadolu Selçuklu Devleti’ni kurarak İznik’i başkent yapmıştır. Bizans’ın içinde bulunduğu iç karışıklıklardan yararlanan Süleyman şah, sınırlarını gittikçe genişletmiştir. Onun döneminde bugünkü Çukurova bölgesi alınmış, Tarsus ve Antakya alınarak, Halep şehrine kadar seferler yapılmıştır.
Süleyman Şah’ın ölümünden sonra yerine geçen I. Kılıç Arslan döneminde İzmir, Rodos, Sakız, Midilli alınmıştır. Yine bu dönemde Avrupa’dan Kudüs’e doğru hareket eden haçlılarla başarılı savaşlar yapılmıştır. I. Kılıç Arslan, başkenti İznik’ten Konya’ya taşımıştır.
Anadolu Selçukluları en parlak zamanlarını I. Alaaddin Keykubat döneminde yaşadı. Onun döneminde Anadolu’da Türk Birliği büyük oranda tamamlanmıştır.
Zamanla zayıflayan devlet, Moğollarla yaptıkları savaşlarda yenilmiş ve yıkılmıştır.
Anadolu Selçuklu Devleti’nin Başkentleri Neresidir?
Selçuklu Devleti’ne İznik ve Konya şehirleri başkentlik yapmıştır.