Sesin Teknolojideki Kullanım Alanları Nelerdir
Ses insanların duyabileceği titreşim dalgalarıdır. Ses hava, suda, karada bir çok yerde ilerler. Sadece boşlukta ses ilerlemez. Moleküllerin titreşmesi gerektiğinden dolayı boşlukta ses duyulmaz.
Teknoloji ilerlemesi ile ses bir çok alanda kullanılır hale gelmiştir. Gelişen teknoloji duymak işitmek dışında farklı amaçlarda kullanmaya başlandı. Ses dalgaları mesafeye ve cismin büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Ses dalgaları sayesinde cisimler tespit edilebilir. Örneğin yer altındaki madenlerin, boşlukların ve cisimlerin tespit edilmesinde ses dalgaları kullanılır. Gönderilen ses dalgaları geri döndüklerinde o nokta hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar.
Sesin kullanım alanları;
Denizaltılarında sonar sistemi olarak kullanılır. Yarasa sonar sistemi, deniz altında çevreye yaydığı ses dalgaları nesnelere çarparak geri döner ve tespit edilir. Bu sayede bölgede denizaltı, savaş gemisi, kayalıklar, büyük deniz canlıları olup olmadığı tespit edilir. Denizaltılarında kullanılan sonar sistemleri ses dalgaları ile kullanılmakta.
Ses dalgaları ile görüntü alınarak tespitler yapılır. Radyasyon içermeden ses dalgaları dokuların içinden geçerek görüntü verir. Hastalıkların teşhisinde, beton blokların delinmesinde, katı maddelere şekil verilmesinde, hamile kadınların hastalıklarının tespitinde kullanılır.
Telefon yardımıyla ses titreşimleri karşı tarafa aktarılarak uzak mesafelerden duyulabilir. Günümüzde uydular aracılığıyla sesimiz karşı tarafa aktarılmaktadır.