Sözlük

Şifahane Nedir?

Selçuklu ve Osmanlı Devleti döneminde hastanelere verilen ad şifahaneydi. Şifa evi, hastane olarak kullanılan şifahanelerde hastalar, sakatlar, tedavi edilen kişiler bulunurdu. Tedavi amaçlı olarak insanlara hizmet ederdi. Günümüzde hastanelerle eşdeğer tutulmaktadır. O dönemlerde şifahaneler dışında tedavi yerleri yoktu. Herkes hastalandığında giderek gerekli tedavileri görür ayrılırdı.

Şifaiye Medresesi
Selçuklu döneminde 1217 yılında tamamlanan şifahanedir. Günümüze kadar ulaşan nadide yapılardan biridir. Osmanlı döneminde medrese olarak kullanılmıştır. Türkiye Selçuklu döneminde yapılan şifahanelerin en büyüğüdür. Yapımında tuğla, çiniler, kitabeler, süslemeler, kabartma figürler kullanılmıştır. Anadolu Selçukluları döneminde önemli yere sahiptir.

13. yüzyılda tıbbi araştırma ve tedavilerin yapılması için inşa edildi. Çeşitli kaynaklara göre şifahane İzzeddin Keykavus’un ölümü dolayısıyla yapılmıştır. Yapımından sonra iç kısmına türbe yapılmıştır. Şifahane kurulduğu zamandan sonra hangi alanlarda hizmet verdiği bilinmiyor. Yerel kaynaklara göre uzun bir dönem sağlık hizmeti verilmiştir. Zaman içerisinde yapının eskimesinden dolayı farklı şifahaneler kullanılmaya başlanmıştır. Sivas Osmanlı hakimiyetine girmesiyle, dini eğitimlerin verilmesi için medreseye dönüştürüldü. Tarihi kaynaklara göre 16. yüzyılda 7 öğrencisi olan medresenin 20. yüzyılın başlarında 500’e ulaştığı belirtilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu