Okul

Simyanın Hedefleri Nelerdir

Simya, günümüzün kimya biliminin atası sayılmakta. İlk çalışmalar simya bilimi altında yapılmış ancak hedefleri çok farklı olmaktaydı. Simya bilimi maddeleri birbirleri ile karıştırarak değerli madenlere dönüştürme çabasına girmişlerdir. Bilime dair çalışmaları daha çok maddi yönde olmuştur. Başarısızlıkla sonuçlanan simya insanlığa faydası dokunmamıştır.

Binlerce yıl öncesinde başlayan simya biliminde uğraşan insanlar değersiz maddeleri altına çevirme, ölümsüzlük, iyileştirme gibi imkansız buluşlar peşinde koşmuştur. İnsanlığa katkısı olmadığı gibi bilimsel anlamda da gelişmeler sağlanmıştır. Doğrudan bir amacı olmadan maddi çıkarlar doğrultusunda çalışılmıştır. Hastalıklara çare olmasını bekledikleri karışımlar hazırlamışlardır. Ölen insanları tekrar hayata döndürmek için çaba göstermişlerdir.

Simyacıların çalışmaları kimya, fizik, tıp, astroloji, mistisizm ve sanat alanında yapmışlardır. Gelişmeler maddi açıdan zenginliğe yönelik olmuştur. Çalışmaların hedefleri değersiz maddeleri altına çevirecek, zenginleri sonsuza kadar yaşatacak arayışlar yapılmıştır. Simya ilk Mezopotamya’da ortaya çıkmış zamanla Mısır, İran, Hindistan ve Çin’de değer görmüştür. Simya tarihçiler tarafından bilim dalı olarak kabul edilmemiştir. Kayda değer çalışmaların olmaması insanların bakış açısını değiştirmiştir. 17. yüzyıla kadar simya çalışmaları devam etmiştir. 19. yüzyıla gelindiğinde kimya bilimi ortaya çıkarak maddeler üzerine çalışmalar yapılmıştır.

Simyacıların çalışmaları deneme-yanılma yolu ile olmuştur. Karışımlar hazırlayarak hedefleri olan altın ve gümüşe dönüştürmek olmuştur. Çalışmalar kayıt altına alınmadığı gibi bilgi birikimi olmamıştır. Simya zamanla kendisini kaybederken yerine kimya bilimi gelmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu