Okul

Sinir Sistemi Organlarının Görevleri Nelerdir

Canlılar çevresindeki olayları algılaması için sinir sistemine ihtiyaç duyar. Dokunduğu bir şeyi hissetmesi, aldığı nefesin ciğerlerine ulaştığını, kokladığı kokunun, sıcaklığı ve soğukluğun hissedilmesinde sinir sistemi iletmekle görevlidir. İnsan vücudunda sinir sistemi vücudun sağlıklı çalışmasında önemlidir. Vücudumuzu hissediyorsak eğer sinir sisteminin varlığı sayesinde hissederiz. Birbirinden 6 farklı sinir sistemi vücudumuzu sarar bunlar merkezi, çevresel, sempatik, parasempatik, somatik ve otonom sinir sistemidir.

Merkezi sinir sisteminde beynimiz yer alır tüm sistemin yönetimini sağlar. Beyin haricinde beyincik, omurilik, omurilik soğanı sinir sistemini korumaktadır.

Beyin: Yapı bakımından girintili ve çıkıntılı olmaktadır. Sinir sistemleri uyarılarak beyine iletilerek yorumlanması sağlanır. Beynimizi koruyan üç katlı zar yapısı vardır. Darbe ve sarsıntılara karşı kendisini korur.

Vücut sıcaklığı ve kan basıncını dengeler.
Hormonların salgılanacağı zamanı belirler.
Düşünsel faaliyetler, problem çözme faaliyetlerini yürütür.
Vücudun işlevsel olarak sağlıklı çalışmasını sağlar.
Duyu organlarımızı yöneterek gelen uyarıları yorumlar.
Öğrenme yetisi ve hafızamıza destek sağlar.

Beyincik: Şekil olarak beyne benzer ve beynimizin içinde yer alır. Beyin gibi iki lobu bulunur, kafatasımızın arka kısmında bulunur. Beyincik, kol, bacak, gibi kasların çalışmasını sağlayarak hareket sistemini dengeler ve düzenler.

Omurilik soğanı: Soğana benzer yapısıyla boynumuzun üstünde bulunur. İç organlarımızın sağlıklı çalışması ve düzenlenmesi sağlar. Yaşamsal faaliyetlerimiz olan solunum, dolaşım, boşaltım ve sindirimden sorumludur.

Omurilik: Sırtımızda ensemizden belimize kadar uzanan omurga kemiğimizin içinde bulunur. Sinir kordonu omurilik beyin ve organlar arasındaki iletişimden sorumludur. Reflekslerimizi yerine getirmeye sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu