Sorular Cevaplar

Sıvıların Gaz Haline Geçmesine Ne Denir

Madde doğada 4 halde bulunur. Katı, sıvı, gaz ve plazma. Isının etkisi ile bu haller arasında maddeler yer değiştirmektedir. Su ve diğer sıvılar gerekli soğukluğa ulaştığında donmaktadır ve buza dönüşmektedir. Kaynama sıcaklığı geçen sıvılar ise buharlaşarak gaz haline geçerler.

Erime ve Donma Nedir?

Katı haldeki maddeler yeterli ısıya maruz kaldıklarında sıvı hale gelirler. Bu duruma erime denmektedir. Elinizde katı halde duran dondurmanın, bir süre sonra sıcaklıktan dolayı erimesi buna örnek verilebilir. Donma ise bunun tersine olan durumdur. Soğukluğun etkisi ile sıvı halden katı hale geçişe denmektedir.

Buharlaşma ve Yoğuşma

Sıvı maddeler ısı etkisi altında kaldıklarında gaz haline geçerler. Sıvıların gaz haline geçmesine buharlaşma denir. Çaydanlıktaki suyun kaynama sürecinde suyun buharlaştığını fark ederiz. Bu suyun sıvı halden buhar haline geçişine güzel bir örnektir. Yoğuşma ise, gaz halindeki bir maddenin ısısını kaybederek tekrar sıvı hale dönmesidir. Buharlaşan suyun üstünü kapattığımızda, buhar tanelerinin su damlacıklarına dönüşmesi gibi.

Buharlaşma ve Kaynama Arasındaki İlişki
Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşebilen bir durumdur. Sıcaklığın artması ile buharlaşma hızında da artış görülür. Sıvıların kaynama sıcaklığına ulaşmaları en yüksek buharlaşma hızının olduğu noktadır.

Kaynama ise sıvılarda belirli sıcaklıklarda gelişen bir durumdur. Kaynama sürecinde sıcaklık aynı kalmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu