Okul

Suda Eriyen Vitaminler

Su ile temasında erimeye geçen vitaminler vardır bunlar ufak bir temassa erime başlar. Su da çözünün vitaminlerde denebilir. Vücuda alınması ile birlikte depolanmadan metabolizmaya gönderilen vitamin türleridir. Ardından vücuttan atılarak temizlenmiş olur. Böbreklerde süzme işlemleri gerçekleştirildikten sonra fazla olan vitaminler idrar yolu ile atılmaktadır. Suda eriyen vitaminler vücudumuzda uzun süreli kalmazlar. Alındıktan sonra vücut ihtiyacını karşılar fazlalıkları atılır. Suda eriyen vitamin türleri kaynatılmamalı, kızartılmamalı yoksa içindeki vitamin değerleri kaybolmaktadır.

A vitamini, B vitamini, B vitamininin türevleri, C vitamini, D vitamini ve E vitamini suda eriyen vitaminler sınıfına girmektedir. Vücudumuza alacağımız bu vitaminler suda eriyen türdendir.

A vitamini: Vücudumuzun dokularını yenileyici özelliğe sahiptir. Göz sağlığına birebir olan bu vitamin gece görüşümüzü iyileştirmektedir. Ağız, idrar yolu, ince bağırsak, mide sağlığında etkili konumdadır. Yaşın ilerlemesi ile hastalıkların artması beklenirken A vitamini önleyici etkiye sahiptir.

A vitamini; balık, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, karaciğer gibi sakatatlar, kavun, şeftali, kayısı, brokoli, havuç ve ıspanakta bol miktarda bulunur.

B1 vitamini: Suda eriyen vitaminler arasında olan B1 vitamini sağlık açısından önemlidir. Sindirim sistemini destekler, iştahın açılmasını sağlar, kalp sağlığını korur, sinirsel dokuların onarımında etkilidir. Vücudumuz almamızla beraber şeker ve kalp hastalıklarını önlemiş oluruz. Metabolizmamızda karbonhidratların doğru şekilde sindirilmesinde önemli rol üstlenir. B1 vitaminin vücudumuzda korunması için tütün ürünleri ya da alkol kullanımına son verilmelidir.

B12 vitamini; kuşkonmaz, lahana, soya fasulyesi, havuç, hindistan cevizi, kereviz, limon, greyfurt, nar, maydanoz, turp, mısır, bira mayası, mısır, pirinç, muz, kepekli ekmek, bezelye, patates, yer fıstığı, biftek, tavuk, karaciğer, buğday tohumu, süt, karnabahar, kuru üzüm ve nohutta bulunur.

C vitamini: En çok bitkisel besinlerde bulunan C vitamini vücudumuzda depolanmaz. Suda eriyen vitaminlerden olması böbreklerimiz tarafınca belli bir miktarı sindirilir. Hamile kadınlar ve sporla ilgili olan kişiler için önem taşımaktadır. Kış aylarında bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi içinde tüketiliyor. Eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflar, kanamalar ve morarmalar sık sık görülmeye başlar. Vücudumuzun doğal koruyucusu olarak görev görmektedir.

C vitamini portakal, greyfurt, mandalina, limon ve diğer benzer narenciyeler, yeşil renkteki sebzeler, yapraklı sebzeler, kırmızı biber, yeşil biber, karnabahar ve kivide bol miktarda bulunur.

D vitamini: Vücudumuzda kemik ve benzeri yapıları oluşturan vitamindir. Kemiksi sert yüzeylerde D vitaminden faydalanılır. Vücutta gelişme gösteren fosfor ve kalsiyum emilimi D vitamini sayesinde yapılır. Kemikler, dişlerimiz gibi sert yapılar bu sayede olmaktadır. D vitamini ihtiyacımızı yiyeceklerden alabileceğimiz gibi günlük 15 dakika güneş altında kalmak ihtiyacımızı karşılar.

D vitamini balık yağı, et, süt, yumurta da bol miktarda bulunur.

E vitamini: Kanımızın pıhtılaşmasını sağlamaktadır. Böylelikle E vitaminini vücudumuza aldığımızda yaralanma gibi durumlarda kanımızın akmasını durdurur. Parmağımız kesildiği zaman kanın durması için şeker gibi ürünler kullanıyoruz. Aynı zamanda E vitamini sayesinde kanımızda kısa sürede kuruyarak kanın akmasını durdurmaktadır.

E vitamini: brokoli ve ıspanak gibi hem yeşil renkli hem de yeşil yapraklı sebzelerde, sütte, süt ürünlerinde, tahıllarda, ette ve yumurtada bulunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu