Sümerlerin Bilime Katkıları
Sümerler çok eski medeniyetlerden biridir. Mezopotamya’da kurulmuş olan Sümerler M.Ö. 4000 – M.Ö. 2000 yılları arasında hüküm sürmüşlerdir. Medeniyetlerin beşiği denilen yerde olmuştur. Kendisinden gelen bir çok medeniyetin dahi temelleri Sümerlerden gelmektedir. Bilimsel çalışmaları insanlığa önemli katkıları olmuştur.
Tarımsal alanlardan daha verimli şekilde faydalanabilmek için sulama kanallarını geliştirdiler. Bataklıkların kurutarak tarım alanlarına çevirerek verimli topraklara sahip olmuşlardır.
Tarihte ilk yazıyı bulan medeniyettir. Çivi yazısını bulan medeniyet olarak tarihe geçmiştir. Sümerler günlük hayatlarında kullandıkları çivi yazısını günümüze kadar ulaştırmıştır. Yazının geliştirilmesinin en büyük katkısı Sümerler tarafından olmuştur.
İlk yazılı kanunlar Sümerler tarafından çıkartıldı. Yazının icadı ile kendi kanunlarını koyarak toplumsal düzen sağlanmıştır.
Matematik alanında çalışmalar yaparak ilk takvimi icat etmişlerdir.
Sümerler çok tanrılı dinlere inanırlardı. Ziggurat, adı verilen tapınaklar yaparak ibadetlerini yerine getirmişlerdir.
Tarımsal alanda arpa, buğday gibi besinlerin bulunmasında ilke imza atmışlardır.
Mimari alanda yaptığı çalışmalar sayesinde kendilerini geliştirmişlerdir. Sümerler diğer toplumların mimari olarak gelişmelerinde katkıda bulunmuşlardır.