Tanzimat Fermanının Demokrasi Tarihimizdeki Yeri
Tarih boyunca kurulan Türk devletlerinde monarşi yönetim biçiminde yönetilmiştir. Halkın devlet yönetiminde söz sahibi olmadan, belli bir hanedan tarafından ülke yönetiminin sağlanmasıdır. Tarihimizde demokrasinin gelişimi Tanzimat fermanı ve Cumhuriyetin ilanı ile değişime uğramıştır.
Osmanlı padişahları halkın hakkını daima korumuş ve savunduklarından demokrasiye ihtiyaç duymamışlardır. Bünyesinde birçok dinden, dilden, ırktan insan barındırılıyordu. Hoşgörü ile halk içinde ferahlık sağlayarak yaşam sürdürmüşlerdir. İnsanlar sorunsuz şekilde yaşamını sürdürmüştür.
Bu düzen uzun yıllar boyunca sürmemiştir. Osmanlı zayıflaması ve padişahların değişimi ile yönetimin iradesi kendisini düşünmüştür. Tahta çıkan padişahlar bilgili olmadığı gibi halkın hakkını savunmamıştır. Demokrasi artık Türk milleti için gerekli hale gelmiştir. Hak ve özgürlükler için demokrasinin gerekliliği vardır.
Osmanlı yönetiminde ilk demokrasi Tanzimat Fermanı ile yayılmıştır. Demokrasi ile beraber vatandaşın can ve mal güvenliği yasalar tarafından koruma altına alınmıştır. Artık kimse yargılanmadan suçlu bulunmayacağı, idam edilmeyeceğine dair yenilik olmuştur. Tarihin kudretli Osmanlı padişahı kendisinden üstün gücün olduğunun farkına varmıştır. Demokrasi insanlara verilen en büyük haklardan olmuştur.