Tarımın Türkiye Ekonomisindeki Yeri ve Önemi
Tarımcılık ülkemizde uzun yıllar boyunca devamlılığını korumaktadır. Anadolu coğrafyası tarıma elverişli arazilere sahip olmasıyla ülkenin önemli ihtiyacını karşılamakta. Ülkemizde tarım nüfusu oldukça fazladır. Anadolu topraklarında yapılan tarımcılık alanında ülkemize önemli ekonomik katkı sağlar. Hayvancılık, sanayicilik ve ticaret tarım merkezli oluşur. Tarım hammadde olarak üretime geçilir ve endüstriyel gelişmeler elde edilir.
Tarıma dayalı nüfusun artması, o ülkenin ekonomik olarak kalkınmasına işarettir. Tarım arazileri verimli şekilde kullanılarak ekonomide değer kazanır. Dinamik ve canlı ekonomi tarımsal gelişmelerle de sağlanır. Ülke kendi temel ihtiyacı olan besini kendi üretmesi gerekir. İhtiyaçlarını karşıladıktan sonra yurtdışına ithal edeceği tarım ürünleri sayesinde ekonomisini besler.
Türkiye’de tarımın ekonomiye katkıları şunlardır;
* Nüfusun 1/3’ü tarım sektörü ve bağlantılı işlerle geçimini sağlamaktadır.
* Çalışan her 4 kişiden 1’i tarımla uğraşmakta.
* Tarım alanında üretilen ve elde edilen gelir 62 milyar dolara ulaşmıştır.
* Türkiye konum bakımından verimli topraklara sahip olması, tarım hammaddesi olarak oldukça iyi konumdadır.
* Tarımda ithalat ve ihracat alanında iyi durumdadır.
* İhracat 15 milyar doların üzerinde bütçenin %13.2’sini oluşturmaktadır.
Gün geçtikte Türkiye’de tarımcılık çok daha gelişmektedir. Makineleşme ile üretimde artış sağlanarak yurtdışına ithal yapılmaktadır. Avrupa, Asya gibi kıtalara tarım ürünleri ithal ederek önemli gelir elde etmektedir. Tarım alanında büyüme ve gelişme göstererek önemli yerlere gelmektedir. Nihai hedef olarak tarım alanında yıllık 150 milyar dolar olarak belirlenmiş. Tarım ihracatının 30 milyar dolara çıkmasıyla beraber tarıma dayalı sektöründe gelişmesi bekleniyor.