Tartışmacı Anlatım Nedir? Özellikleri ve Örnek Paragraf
Tartışmacı anlatımda karşı tarafın düşünce ve kanılarını değiştirmek amaçlanır. Anlatıcılar kendi düşüncelerini savunacak belgeleri öne sürerler, duygu ve kanıları değiştirecek türden olur. Tartışmacılar ortada olan çalışmalar sonucunda düşünceleri değiştirme çabasında olurlar. İleri süreceği görüşleri destekleyici anlatımlara sahip olmalılar.
Tartışmacılar birbirleri hakkındaki düşünce ve kanıların yanlış yönlerini göstermeye çalışırlar. Kanıtlama ve tanık gösterme gibi yöntemlere başvurularak kendi düşüncelerini savunurlar. Metinler birbirine karşıt olarak düşünceler ele alınır. Bir düşüncenin doğru olması için onun kafada şüphe bırakmayacak şekilde savunulması gerekir. Tez ve antitez olarak düşüncelerini gösterirler. Antitez tarafların ortaya koyduğu görüşleri çürüterek kendi düşüncelerinin doğruluğunu savunmaktır. Tartışmacılar görüşlerini ortaya koyar. O halde doğru olan düşünceler daha baskın gelir. Tartışmacı ortamda tek bir düşünce planı ortaya çıkar. Diğeri antitezlerle yalanlanarak çürütülür.
Tartışmacı Anlatımın Özellikleri
Düşünceler ve kanılar kısa ve öz olarak ifade edilir.
Açıklayıcı anlatım planı öne çıkarılır.
Dil sade ve yalın halde kullanılır.
Gereksiz ifadelere yer verilmez.
Karmaşık ve anlatılması güç cümleler kullanılmaz.
Düşüncelere karşı gelen düşünceler savunulur.
Deneme, röportaj, makale gibi öğretici metinlere yer verilir.
Düşünceler eleştirilere açıktır.
Tartışmacı Anlatıma Örnek Yazı
– Sanat, sanat içindir anlayışı ile sanat toplum içindir anlayışından çok daha değerlidir. Sanatın gelişmesi için sanatçılar sanatı, sanat için yapmalıdır. Maddi çıkarlar için yapılan sanat istenilen duygu ve düşünceler yerine maddiyatı ön plana çıkarmaktadır. Sanat toplumları bir araya getirerek insanları birleştirir. Maddiyat bir sanatın ortak noktası olmaması gerekir. Sanatsal değerler böylelikle kuvvetlenir.
– Sanat, sanat için yapıldığı takdirde sanatçıların değeri bilinmez. Bir sanatçı toplumları bir araya getirebilir ancak hak ettiği değer verilmezse istenilen yere ulaşmaz. Sanatın gelişmesi için sanatçılara değer gösterilmesi gerekiyor. Gelişmekte olan toplumlar kendilerini sanat ile tanıtırlar. Sanatsal çalışmalar maddiyatı içermesi sanata asla gölge düşürmez.