Okul

Taş Yerinde Ağırdır Atasözünün Anlamı

Türkçemiz dil bakımından oldukça zengindir. Atasözleri ile beraber anlatım gücü artmıştır. Kaynak olarak büyüklerimizin başından geçen olayları nasihat olarak kendisinden sonrakilere bıraktıkları özlü sözlerdir. Taş yerinde ağır sözünde bize anlatılmak istenilen derin anlamlar vardır. Mecaz ve gerçek anlamda kullanılarak kinayeli atasözü haline gelmiştir.

Taş yerinde ağız atasözünde insan kendi çevresinin olduğu yerde sözü geçer. Bulunduğu yerde tanınır, çevresi olur, saygı ve sevgi kazandığından sözüne değer verilir. Yabancısı olduğu yerlere gittiği zaman tanıyanı olmadığından, saygı görmediğinden dolayı fazla değer görmez. Her insanın ait olduğu bir yer vardır.

Taş yerinde ağırdır sözünü destekleyen bir diğer atasözü “her horoz kendi çöplüğünde öter” sözüdür. İnsanın kendini rahat ettiği yer kendi mahallesi, yaşadığı çevre ve tanıdıklarıdır. Yabancı yerde başkalarının kurallarına göre yaşamını sürdürür, sıkıntı içerisinde hisseder ve yalnızdır. Başkalarına karışma hakkı olmadığı gibi olaylar karşısında sesini çıkarmaz. Kendi mekanında ise söz sahibi olur karar verdiğinde kararına saygı duyularak etkin haldedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu