TBMM Ne Zaman Açıldı Önemi Nedir
TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) 23 Nisan 1920 tarihinde Atatürk ve arkadaşları tarafından açılmıştır. Açılışından önce Hacı Bayram Camiisin de namaz kılınmıştır.
Meclisin kurulması ile ülke yönetiminde söz sahibi halk olmuştur. Önceki yönetim biçiminde ülke yönetimi padişah ve ailesine aitti. Bugünkü yönetim şeklinde ülke halkın özgür iradesine bırakılmıştır. Seçimlerde çoğunluğun oyunu alan kısım tarafından yönetilmeye başlanmıştır.
Osmanlı Devleti’ne ve itilaf Devletlerine direniş gösteren kişiler tarafından Türk milletinin içinde yer aldığı anayasal devlet organı kurulmuştur. Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir sözü ile ülke yönetiminin millette olduğu vurgulanmıştır. TBMM, diğer anayasal organlardan üstün değildir. Yasama yetkisi ve kanun yetkisi yapabilir. Anayasaya uygun bir şekilde kanun çıkarabilir. Yetkileri Anayasa’da belirtildiği kadardır Anayasa’nın 6. maddesinde yer alan “hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa’dan almayan bir Devlet yetkisini kullanamaz.” İfadesi ile belirtilmiştir. TBMM de görev yapacak milletvekilleri göreve başlamadan önce anayasaya yemin eder.
Milletin verdiği yönetme yetkileri kuvvetler ayrılığı prensibi ile bölünmüştür. Devlet organları arasında üstünlük sıralaması halindedir. Birbirlerini denetleyebilen devlet organları haline gelmiştir. İş bölümü ve iş birliği konularında üstünlük sağlanması için ayarlanmıştır. Yasama, yürütme, yargı organları olarak ayrılmıştır.
TBMM de görev yapması için seçilen milletvekilleri 5 yıllığına üyelik hakkı kazanır. Seçimler 5 yılda bir yenilenebilir.