Okul

TBMM’de Kabul Edilen Yasaları Kim Onaylar

Türkiye Cumhuriyeti Devleti kanunlarına göre kuvvetler ayrılığı ilkesi benimsenerek ülkenin yönetimi sağlanmakta. Yasama, yargı ve yürütme olmak üzere birbirinden ayrılmaktadır. Devletimizin yönetim şekli sayesinde kurumlar birbirini denetleyebilir hale gelmiştir. Hiçbir kurum kendi başına hareket edemediği gibi birbirini denetleyebilir sisteme sahiptir.

Ülkemizde kanun ve yasaların yapılması TBMM’nin elindedir. Milletvekilleri öneri sunar komisyonlar kurulur ve meclise oylama için sunulmaktadır. Kabul edilecek yasalar daha önceden görüşülür, düzenlemeler sağlanır kabul edilirse geçmiş sayılır. Ancak kabul edilen yasaların yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanlığına iletilir eğer kabul görürse onaylanarak yürürlüğe girmesi için resmi gazete de yayımlanır.

Cumhurbaşkanı uygun görmediği yasaları veto ederek geri gönderebilir. Tekrar bir düzenleme isteyerek meclise geri göndererek ilgili maddeler üzerinde değişiklik yapılarak sunulabilir. Değişiklikler halkın özgürlük ve refahını kısıtlamayacak ülkenin bütünlüğünü bölmeyecek şekilde olmalıdır. Meclisten geçen bazı yasalar Anayasa mahkemesi tarafından denetlenerek gerekirse iptali istenebilir. Anayasanın sahip olduğu kişinin ve ülkenin bütünlüğünü koruma vazifesinde görev alabilir. Cumhurbaşkanı eğer yine kabul etmezse gerekirse meclis tarafından referanduma gidilerek halka sunulabilir. Yasalar konusunda en üst merci referandum yani millete sorulmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu