Trafik Kurallarının Önemi
Nüfusun hızla artmasıyla araçlara olan gereksinmelerde artmıştır. Özellikle büyük kentlerde nüfusun ve araç sayılarının artmasıyla yollar kalabalıklaşmıştır. Bu yoğunluğun yarattığı kargaşalıklar Trafik kuralları ile düzenlenmeye çalışılmıştır. Yayalar ve sürücülere konulan trafik kuralları ile bir yere gitmek için yola çıktıklarında birbirlerine zarar verebilecekleri bu kazalardan kurtulmayı trafik kurallarına uymalarıyla ile sağlayabilirler.
Trafik kurallarına uymamayla insanlar hayatlarını kaybedebilir, sakat kalabilir, yaralanabilir, maddi ve manevi zararlar meydana gelebilir. Toplumla yaşadığımızı unutmayarak kurallara dikkat edip kendimizi ve çevremizi bu tehlikelerden korumuş oluruz.
Trafik ışıklarına dikkat etmeli kırmızı ışıkta geçmeliyiz. Trafik ışıklarının olmadığı yerde trafik polisi varsa onun işaretleriyle hareket etmeliyiz. Trafik ışıkları ve trafik polisi yoksa kaldırımdan inmeden önce sola, sonra sağa yine sola bakmalıyız. Soldan gelen bir araç yoksa karşıdan karşıya geçmek için yola inip yolun ortasına kadar gelinir. Yolun ortasında tekrar sola ve sonra sağa bakarak sağdan gelen bir araç yoksa yolun ikinci yarısı da geçilir.
Yaya kaldırımı olmayan yerlerde ise yolun solundan yürüyerek karşıdan gelen araçları görmemizi sağlamalıyız.
Ani bir hareket olabileceğini düşünerek duran bir taşıtın hemen önünden ve arkasından geçmemeliyiz. Trafik lambası kırmızı yanarken kesinlikle karşıya geçmemeliyiz. Araçlara binerken sıramızı bekleyerek binmeli, inerken de dikkatli olmalı ve hemen karşıdan karşıya geçmemeliyiz.
Yolları işgal etmemeli, oyun alanına çevirmemeliyiz.
Sürücü ve yolcu olarak emniyet kemerlerini takmalı, aşırı hız yapmamalı, alkollü ve uykusuz araç kullanmamalıyız.
Bütün bu önlemlerin alınmasına rağmen ihlal edilen kurallar nedeniyle meydana gelebilecek kazaları önleyebilmek için etkin denetimlerle caydırıcı cezalar konulmuştur.
Şu sözü Unutmayalım “Her Trafik Kuralı, En Az Bir Hayat Kadar Değerlidir.”