TSE Açılımı Nedir
TSE’nin açılımı Türk Standartları Enstitüsüdür ve 1960 yılının Kasım ayında kurulmuştur. Kurumun amacı: üretilen her türlü ürün ve verilen her çeşit hizmet için alt standartları belirlemektir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili olan Türk Standartları Enstitüsünün kabul ettiği standartlar “Türk standartları” olarak adlandırılır.
Kurumca kabul edilen standartları yayımlamak, uygulanmasını teşvik etmek, mecburi olanların yürürlüğe konması için ilgili bakanlıklarına onayına sunmak Türk Standartları Enstitüsü kurumunun görevleri arasındadır. Kurum ayrıca, belirlediği standartlara uygun üretim yapan firmaların başvurularını değerlendirerek, uygun gördüğü firmalara TSE belgesi vermekle de yetkilidir.
TSE Belgesi Nedir?
Türk standartları enstitüsünün uygun gördüğü standartlarda üretim yapan firmalara verdiği belgeye TSE Belgesi denir. Başvuru yapacak firmanın, noter tasdikli imza sirküleri, bağlı olduğu ile ve odaya ait oda kayıt belgesinin onaylı sureti, vergi levhası, elektrik, su abonelikleri ile ilgili belge vb. gibi evrakı hazırlaması gerekmektedir. TSE’nin denetimini takiben firmaya TSE belgesi verilir. Belgeyle birlikte firmalara TSE markası kullanma hakkı tanınır. Firma, ürün ambalajlarında sıkça karşılaştığımız TSE damgasını kullanma hakkına sahip olur. Belgenin geçerlilik süresi 1 yıldır.
TSE Belgesinin Üretici Açısından Faydaları Nelerdir?
Belgeye sahip olan işletmelerde maliyet azalır ve ticaret hacmi artar. Firma tüketicinin gözünde güvenilir firma imajı kazanır, TSE damgası güvenilir ürünün teminatı olarak kabul edilir. Özel sektör ve kamu ihalelerinde kolaylık sağlar,
Tüketiciler aldıkları ürünlerin ambalajında “Türk Standartları Enstitüsünün kriterlerine uygundur” anlamına gelen TSE damgasını mutlaka kontrol etmelidir. TSE damgası taşımayan gıda ürünleri, dayanıklı tüketim malzemeleri, oyuncaklar sizin ve sevdiklerinizin sağlığına zarar verebilir. Üretim malzemeleri ve şartları konusunda bilgi sahibi olmadan tükettiğimiz her ürün, (bir kazak, bir gıda malzemesi ya da bir beyaz eşya) zarar veren ve uygunsuz üretime teşviktir.