Türk Halk Müziğinin Önemi
Her toplumun kendi kültürünü temsil eden değerleri vardır. Müzik alanında Türk kültürünün temsili Türk halk müziği olmaktadır. Kültürler toplumun giyimi, yemekleri, müziği, sanatı ve mimarisi gibi bir çok özelliğini yansıtır. Eserlerin bestecileri bilinmeyen, halkın arasından kişiler tarafından söze dökülerek müzik haline dönüştürülmüşlerdir.
Türk Halk Müziği kendisine özgü yapısına sahip saz eşliğinde söylenir ve çalınır. Gelişmesinde bir çok ozanın eserleri ile katkısı vardır. Bunlara en iyi örnek Aşık Veysel Şatıroğlu dönemine damga vurmuş ozanlardır. Saz eşliğinde çalıp söylenen ezgiler temelini oluşturmuştur. Yanı sıra kullanılan enstrümanlar kemençe, zurna, davul, kaval, mey, tulum, çalpara ve kaşıktır.
Bireylerin ve toplumların duygularını, düşüncelerini, kısa, öz ve samimi bir şekilde anlatımlarıdır. Türkler tarih boyunca acı içinde yaşamış, yurtlarına özlem ve sevgi duymuş, kahramanlıklar göstermiştir bir millettir. Türk halk müziği Türk kültüründe önemli yere sahip değerler üzerinde yoğunlaşmıştır. Millet olarak müziğimiz geçmişimiz ve yaşantılarımızdan gelen olaylar doğrultusunda şekillenmiştir.