Türkçe’de Kullanılan Yanlış Kelimeler ve Doğruları
Çocukluk döneminde öğrenilen kelimelerin bazıları ne yazık ki yanlış öğrenildiği gibi yanlış telaffuz ediliyor. Öğrendiğimiz kelimelerin Türkçemizde yeri olmadığı gibi iş hayatımızda da yer vermekteyiz. Televizyonlarda, reklamlarda ve çeşitli kitle iletişim araçlarında kullanılan yanlış kelimelerde Türkçemizin yozlaşmasına sebep olarak unutulmaktadır. Dilimizi bilmek önemli olduğu gibi geleceğimizi sağlayacak olanda dilimiz olmaktadır. Doğru şekilde dilimizi kullanmak telaffuz gücümüzü arttırmaktadır.
Dilimize kullandığımız yanlış kelimelere çeşitli olarak örnekler vererek doğrularını öğreneceğiniz. Doğru kelimeleri bilmek oldukça önemli olduğundan dolayı dilimize giren yanlış kelimeleri zamanla çıkarmalıyız. Toplumsal olarak kullandığımız kelimeler maalesef yaygınlaşarak Türkçemizi kaybetmemize sebep olmaktadır.
Dilimizi doğru şekilde kullanmak zor olmamaktadır. Teknolojiden yararlanarak internet ağında kelimeler her seferinde yanlış yazılmaktadır. Türkçe bize armağan edilen en büyük değerlerden olup kaybolmasına sebep olunmaktadır. TDK dahi çalışmalarında internet üzerinde kullanılan yanlış kelimelerin düzeltilmesinde yetersiz kalmaktadır. Doğru olarak kullanacağımız kelimeler ile dilimize sahip çıktığımız gibi geleceğimize de sahip çıkmaktayız.
Dillimizde kullanılan doğru bilinen ama yanlış kelimeler;
Yanlış Kullanımı Doğru Kullanımı
* Gardolap Gardırop
* Mağrul Marul
* Eşortman Eşofman
* Ahçı Aşçı
* Herkez Herkes
* Yalnış Yanlış
* Yanlız Yalnız
* Herkez Herkes
* Maffolmak Mahvolmak
* İddaa İddia
* Afferim Aferin
* Şöför Şoför
* Süpriz Sürpriz
* Anaktar Anahtar
* Şemşiye Şemsiye
* Tualet Tuvalet
* Kirbit Kibrit
* Tiskinmek Tiksinmek
* Palyanço Palyaço
* Laylon Naylon
* Arabeks Arabesk
* Gaste Gazete
* İstambul İstanbul
* Fortmanto Portmanto
* Kalörüfer Kalorifer
* Elentrik Elektrik
* Pıçak Bıçak
* Takta Tahta
* Hastahane Hastane
* Filim Film
* Dövüz Döviz
* Kırem Krem
* Kıral Kral
* Poğça Poğaça
* Zebze Sebze
* Proğram Program