Okul

Türkiye’de Görülen Kıyı Tipleri ve Özellikleri

Türkiye’ de çeşitli kıyı tipleri görülmektedir. Farklı kıyı tiplerinin görülmesinin sebepleri arasında dalgalar, akıntılar, dağların uzanış şekli, kıyılarda bulunan kıta sahanlığı yani şelf darlığı, enlem etkisi, matematiksel konum, iklimlerin farklı olması, akarsuların deniz dökülmesidir. Türkiye’de görülen kıyı tipleri ise aşağıda anlatılmıştır.

Boyuna kıyılar

Dağlar denize paralelse boyuna kıyı tipleri oluşmaktadır. Bu kıyılardaki kıtaların genişliği dardır. Yani kıta sahanlığı dar olmaktadır. Düzlük alan az olduğu için ulaşımda etkilenerek zor olmaktadır. Genellikle Türkiye’de Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde görülmektedir. Bu bölgelerde bu kıyı tipinin görüldüğü yerlerde girinti ve çıkıntılar azdır.

Enine kıyılar

Dağlar denize dik konuma olduğu zaman enine kıyılar oluşmaktadır. Türkiye’de Ege bölgesinde bu kıyı tipi görülmektedir. Kıta genişliği yani kıta sahanlığı genişliği bakımından en geniş bölgedir. Limalarda hinderlant geniştir. Düzlük yerler oldukça fazladır. Ulaşım dağların uzanışı etkisiyle kolaydır. Dağların uzanışından dolayı nemli hava içeriye kadar girmektedir. Girinti ve çıkıntılar ayrıca koy ve körfezler baya fazladır.

Delta tipi kıyı

Akarsular akarken çeşitli malzemeler taşımaktadır. Bu taşınan malzemeler denize doldurulursa delta tipi kıyı oluşur. Bu kıyının oluşması için akarsuların taşıdığı malzemelerin ok fazla olması gerekmektedir. Tarım için en uygun kıyı tipi delta tipi kıyıdır.

Falezli kıyı

Türkiye en fazla Karadeniz bölgesinde görülen falezli kıyı tipi boyuna kıyıların olduğu yerlerde görülür. Dalgalar kıyıya inen dik parçaları dövmektedir. Bunun sonucunda da falezli kıyılar oluşmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu