Tuz Mağarası Nedir? Faydaları Nelerdir?
Yüzyıllar öncesinde eski insanların doğal olarak şifa aradıkları mağaralardır. Solunum yolu hastalıkları astım, nefes darlığı, KOAH, sinüzit gibi rahatsızlıklarında kişilere rahatlama sağlar. Yolunum sistemi ile insanlar daha rahat nefes almaya başladıkları ve uyku bozuklarına iyi geldikleri ifade edilmektedir. Teknik olarak tuz mağaraları şifa mağarası olarak adlandırılmaktadır. Zengin mineral bulunan mağaralarda belirli süre kalınması durumunda faydaları kişilerde görülmektedir.
Tuz mağaraları yaygın olarak Romanya, Kırgızistan, Rusya, Ukrayna, Avusturya, Belarus, Pakistan ve Nahçivan gibi ülkelerde bulunur. Bunlardan birisi ülkemiz olup rahatsızlıklardan birisi olup çeşitli merkezlere giderek tedavi görmeleri mümkündür. Mikroklimatik etki sağlayan sıpa merkezleri ile alternatif tedaviden faydalanılması mümkündür.
Tuz doğal antiseptik olması çeşitli ülkelerde kaya tuzundan oluşmuş mağaralarda insanların tedavi gördükleri bilinmektedir. Mağaraların keşfi ikinci dünya savaşından sonra olmuştur. İnsanlar bombalardan korunmak için sığındıkları mağaraların tuz minerallerinden meydana geldiklerini öğrenmişlerdir.
Madenlerde çalışan işçiler tedavi için tuz mağaralarına uğrayarak bunlardan kurtuldukları tespit edilmiştir. Mağara içindeki tuz ve nem partiküllerinin birleşmesi sonucunda oluşmuştur. Çıkan havanın nefes açıcı ve ferahlatıcı etkisi sayesinde temizlenmesi sağlanır.
Tuz mağaralarından uzak durması gerekenler
Kalp yetmezliği olanlar
Refüle edilemeyen hastalıklar
Kanserli hastalar
Tüberkülozlu hastalar
Ateşli enfeksiyonları olanlar