Urartuların Başkenti Neresidir
Urartular, Doğu Anadolu’da Van gölü çevresinde Asya kökenli Huriler tarafından MÖ 900 yılında kurulmuş bir devlettir. İki yüz yıl, bu bölgeye hakimiyet kurmuşlar, daha sonraları İrandan gelen Medler tarafından varlıklarına son verilmiştir.
Urartuların başkenti Tuşpa (bugünkü adıyla Van) şehridir. Urartular krallıkla yönetilen, ülkenin eyaletlere ayrıldığı ve başlarında merkezden gönderilen valilerin bulunduğu bir devletti.
Ekonomik faaliyetleri tarım ve hayvancılık üzerine idi. Tarımsal faaliyetlerini geliştirmek için çeşitli sulama kanalları yapmışlardır. Günümüzde halen Van ovasını sulamak için kullanılmakta olan, Şamran kralı, Urartular zamanında yapılmıştır. Urartular daha çok Asurlularla ilişkilerde bulunmuş olduğundan, Urartu tarihi hakkında en fazla bilgiyi Asur kaynaklarından elde etmekteyiz. Asur yazısı olan çivi yazısını ve Hitit hiyerogliflerini kullanmışlardır. Urartularda çok tanrılı bir dini inanış vardı. Tanrıları için kule şeklinde tapınaklar inşa etmişler ve kurban törenleri düzenlemişlerdir. Mezarlarının oda şeklinde olması ve ölen kişinin eşyalarının da buraya konulmasından dolayı öldükten sonraki hayata inandıkları görüşü hakimdir. Taş ve maden işçiliğinde ilerlemişlerdir. Günümüzde bu bölgede taş üzerine çivi yazısı ile yazılmış çeşitli Urartu kitabeleri yer almaktadır. O dönemden kalma eserler de çeşitli müzelerde sergilenmektedir.